Så minskar du risken för båt- och motorstöld
Stöld av båtar, utombordsmotorer och navigationsutrustning är ett vanligt problem. Här listar vi knep och teknisk utrustning som kan hjälpa till att hålla tjuven borta. Flera av åtgärderna ger dessutom upp till 30 procent rabatt på din försäkring.

Många båtmotorer stjäls efter båtsäsongens slut, under vinterförvaringen. Därför är det viktigt att ta av utombordsmotorn eller drev till inombordsmotorn och förvara dem inlåst, minst mellan 1 oktober och 31 mars.
Använd rätt lås till båten och båtmotorn
Hänglås är en nödvändighet för att slippa få båten eller motorn stulen. Använd bygel, kätting och hänglås som är godkänd av Svenska Stöldskyddsföreningen, lägst stöldskyddsklass 3. Tänk även på att båtens låsbygel/låsögla ska vara av motsvarande klass som stöldskyddet. Om stävöglan inte är härdad är den relativt enkel för tjuven att kapa av, använd då båtens pollare eller en egen låsögla av stöldkyddsklass 3 i stället.
Stöldskyddsmärk motorn
Med hjälp av stöldskyddsmärkning är det lättare att hitta och identifiera en motor, båt eller vattenskoter som hamnat i fel händer. Märkningen görs via mikropunkter och ett ID-nummer, så polisen med hjälp av leverantörens register kan få reda på vem som är ägare vid en kontroll.
Båtsamverkan med grannar
Båtsamverkan fungerar som grannsamverkan. Tillsammans kan ni hjälpas åt för att undvika skadegörelse, stöld och inbrott. Byt gärna kontaktuppgifter med dina båtgrannar och hjälp varandra att titta till era båtar, även om denna åtgärd inte är ett krav för rabatten. Se även till att vara uppmärksam på vilka som rör sig i området kring hamnen och notera registreringsnummer på främmande fordon som inte brukar röra sig i området.
Skrovnummer och motornummer
Genom att ha koll på motornummer och skrovnummer kan båten och motorns identitet kontrolleras vid eventuell stöld. Om båtägaren inte har dessa nummer noterade kan ett stulet objekt inte återlämnas till sin rättmätige ägare, exempelvis om båten skulle påträffas vid en tullkontroll.
Skrovnummer (även kallat CIN-nummer) finns på alla båtar tillverkade efter 1998 och är ofta placerad under fenderlisten på akterspegelns högra sida. Skrovnumret följer en internationell standard och kan exempelvis se ut så här: SE-NIM99999G718
De två första bokstäverna anger båtens tillverkningsland och de tre efterföljande bokstäverna anger vilken båttillverkaren är. Båten med skrovnumret ovan är tillverkad i Sverige och kommer från Nimbus.
Motornummer finns på alla båtmotorer som tillverkas. Numret ser olika ut beroende på tillverkare och hittas normalt i anslutning till upphängningsbygeln.
Använd spårsändare
En spårsändare fästs på båten, vattenskotern eller motorn och kopplas till din mobiltelefon eller larmcentral beroende på fabrikat. Om båten eller motorn störs eller flyttas får du ett larm med positionen på en karta. Denna åtgärd ger 10 procents rabatt på din försäkringspremie.
De här spårsändarna är godkända av oss på Länsförsäkringar:
Snabbkurs i knopar
Pålstek, skotstek eller dubbelt halvslag? Lär dig tre viktiga knopar som löser de flesta situationer.

Sjösäkerhet – ha koll på det här kapten!
Lite vett, lite etikett, men framförallt kloka tips på hur du undviker att något går på tok.

Guide till ett säkert båtliv
Bygg på med sjökunskap och njut av livet på vågorna. Här hittar du alla våra tips.
