Kom igång med ditt sparande

Det är alltid klokt att spara och även små belopp växer över tid.

Hur mycket ska jag spara?

Vårt tips är att du sparar 10 procent av din bruttolön varje månad. Det innebär att om du tjänar 25 000 kronor före skatt ska du spara 2 500 kronor. 

Du kan spara med automatisk dragning från lönen varje månad så vet du att det blir av och sparar du i fonder behöver du inte ägna tid åt att tajma marknaden rätt, då du sprider risken över tid. Du kan komplettera med engångsinsättningar när du har lite pengar över. 

Hur ska jag fördela mitt sparande?

 1. Börja med en buffert

  Börja med att spara ihop till en buffert innan du sparar till annat. En buffert ska vara 2 månadslöner innan skatt. Tjänar du 25 000 kronor innan skatt i månaden bör din buffert alltså vara 50 000 kronor. Om du sparar 10 procent av din lön tar det då 1 år och 8 månader att få ihop din buffert. 

   

  Du behöver ha en buffert för att klara av oförutsedda händelser. En vattenläcka, en trasig tand eller att du blir arbetslös. 

 2. Spara till pensionen

  När bufferten är på plats är det bra att börja spara till pensionen. Av de 10 procent som du lägger undan varje månad bör du nu ta 5 procent till pensionen och fortsätta spara 5 procent i bufferten så den fylls på. 

   

  Ju tidigare du börjar spara till pensionen, desto mindre behöver du spara varje månad. Därför är vårt tips att börja pensionsspara när man börjar jobba.

 3. Låt drömmar gå i uppfyllelse

  När bufferten är påfylld kan de 5 procenten även användas till ett sparande för att kunna göra större köp imorgon, till exempel till semestern, kontantinsatsen eller en ny bil.

   

  Våga drömma och våga spara till dina drömmar!

Olika sätt att spara

Det finns olika sätt att spara på, beroende på vad sparandet ska gå till och vilken risk du vill ta. För det långsiktiga sparandet, till exempel pensionen, kan du välja investeringssparkonto (ISK) eller fondkonto. Ett buffertsparande som är tänkt att användas till oförutsedda utgifter, är bäst att spara på sparkonto.

För sparande som är tänkt till en buffert för oförutsedda utgifter i närtid, är det bäst att spara på sparkonto för att inte riskera att pengarna minskar i värde. Ha inte för mycket pengar i den kortsiktiga bufferten. Har du mer än fem års sparhorisont har det historiskt visat sig att fond-och aktiemarknaden har gett bättre avkastning.

Läs mer om Sparkonto

På ett investeringssparkonto kan du samla ditt sparande i aktier, fonder och andra värdepapper. Du kan köpa, sälja och byta hur ofta du vill och slipper deklarera och beskatta enskilda vinster. Istället betalar du skatt på en schablonintäkt som räknas ut på ditt sparande varje år. Det görs automatiskt via deklarationen. Det är enkelt att öppna ett ISK direkt i internetbanken och du kan enkelt följa och ändra dina placeringar.

Läs mer om ISK

Fonder är ett bekvämt sätt att spara, du bestämmer själv placeringsinriktning, hur mycket och hur länge du vill spara. På vårt fondkonto samlar du dina fonder. Du kan enkelt köpa och sälja och hålla koll på dina fonder och få en bra överblick över dina fonder.

Läs mer om fondkonto

Börja spara

Är du redan bankkund hos oss kan du enkelt logga in på Mina sidor eller i vår mobilapp för att börja spara.

Bli bankkund

Vill du bli bankkund hos oss? Öppna ett konto och börja ditt sparande redan idag!

Öppna konto

Våra tips

 1. Spara 10 % av bruttolönen

 2. Sätt upp automatiska överföringar varje månad

 3. Börja spara direkt när du börjar jobba

Vad sparar du till?
Länskonto

På det här kontot växer pengarna tryggt. När du har 50 000 kronor på kontot får du dessutom en högre ränta på hela beloppet.

Mer om Länskontot

När vill du nå målet?
När är du född?
När vill du ta ut pengarna?

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna