Illustration av ett par som håller i sina nycklar och har koll på aktuella bolåneräntor.
Illustration av ett par som håller i sina nycklar och har koll på aktuella bolåneräntor.

Bolåneräntor

Här kan du se och jämföra våra bolåneräntor, både listräntor och snitträntor, samt läsa mer om vad som påverkar din ränta. Bolåneräntor, som även kallas boräntor, är kostnaden för att låna pengar till en bostad.

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Listräntor - aktuella bolåneräntor

Listräntor är våra ordinarie bolåneräntor som vi utgår från när vi ska ta fram din personliga bolåneränta. Det är en ränta som är individuell och som kan påverkas av dina andra engagemang hos oss.

Bindningstid

Ränta

3 mån 5,99%
1 år 5,19%
2 år 5,04%
3 år 4,80%
4 år 4,64%
5 år 4,44%
7 år 4,45%
10 år 4,45%

Räntorna för bolån är senast ändrad: 28 september 2023.

Snitträntor – genomsnittliga bolåneräntor

Snitträntan på bolån anger vad våra kunder hade för ränta i genomsnitt föregående månad. Att snitträntan varierar beror på flera faktorer, bland annat kundens belåningsgrad och det allmänna ränteläget. Snitträntan uppdateras den femte arbetsdagen varje månad.

Historik genomsnittsränta

Bindningstid

Ränta augusti

3 mån 4,56%
1 år 4,87%
2 år 4,85%
3 år 4,65%
4 år 4,55%
5 år 4,36%
7 år  
10 år 4,41%

Hur fungerar bolåneräntor?

Bolåneräntan är kostnaden du betalar för att låna pengar. Den påverkas av Riksbanken och styrräntan. Historiskt har vi haft mycket låga räntor men i och med den höga inflationen under 2022 och 2023 så har styrräntan successivt höjts och därmed även bolåneräntorna.

Bostadsmarknaden enligt experterna

Vad påverkar din bolåneränta?

Den ränta du blir erbjuden är individuell och beror på flera faktorer, exempelvis marknadsläget, om du står som ensam låntagare eller om ni är två. I bedömningen tittar vi även på hela din/er ekonomi, hur hög belåningsgraden är och vilka övriga affärer du/ni har hos oss.

Räntebladet – läs vår senaste prognos

Varje kvartal publicerar Länsförsäkringar en boränteprognos. Den baseras på vår marknadssyn och ett genomsnitt av boräntemarknadens listräntor. Dessutom ger vi några tips på vägen kring hur du kan tänka när du väljer bindningstid på dina bolån.

Här hittar du vårt senaste Ränteblad

Rörlig eller bunden bolåneränta?

Du kan välja att binda ditt bolån med en rörlig ränta på tre månader eller en fast ränta från ett år upp till tio år. Räntesatsen är då bestämd under den bindningstid du väljer. Du kan sprida riskerna genom att dela upp lånet i flera delar och välja olika bindningstider. Lånen läggs då om vid olika tidpunkter.

Rörlig eller bunden ränta? Det är inte alltid lätt att veta vad som är bäst. Vår privatekonom Emma Persson förklarar skillnaderna mellan bindningstiderna och ger dig några tips på hur du kan tänka när du ska välja.

Effektiv ränta på bolånet

Effektiv ränta är den sammanlagda årskostnaden av räntor och avgifter som du betalar för bolånet. I det ingår amortering, nominell ränta, uppläggningsavgifter, aviavgifter och andra avgifter som banken tar ut för bostadslån.

Vad kostar ett bolån i månaden?

Månadskostnaden för ett bolån inkluderar:

Lägre boränta med grönt bolån

Bor du i en energieffektiv bostad? I så fall kan du ansöka om Grönt bolån och få 0,10 procentenheters rabatt. Läs mer om Grönt bolån här.

Vad ska du tänka på när du jämför boräntor mellan banker?

Börja med att titta på bankernas webbplatser och notera listräntor och snitträntor. Kika även på vilka bindningstider som de erbjuder. Om du redan har ett bolån, se vilken ränta du har idag och kontakta sedan några olika banker för att se om de kan matcha ditt befintliga bolån. Vi kan hjälpa dig att flytta ditt bolån.

Gör en bolånekalkyl

I vår bolånekalkyl kan du testa dig fram och räkna ut hur mycket du kan låna och samtidigt få reda på hur mycket din blivande bostad får kosta. Prova med olika kontantinsatser och räntor för att se hur månadskostnaden förändras.

Räkna på bolån

Frågor och svar om bolåneräntor