4 snabba frågor om buffert

Vi brukar dela in sparande i tre kategorier: buffert, pension och drömmar. Börja med en buffert så att du klarar oförutsedda händelser. Vår privatekonom Filip svarar på de vanligaste frågorna.

Hej Filip! Vad menas med buffert?

Hej! En buffert är pengar som ska finnas för oförutsedda utgifter. Det kan till exempel vara en högre elräkning, bil som behöver repareras, vattenläcka, trasig tand eller att du blir arbetslös.

Hur mycket pengar behövs till bufferten?

En bra tumregel är två månadslöner före skatt. Tjänar du 25 000 kronor före skatt i månaden bör din buffert alltså vara 50 000 kronor. Om du sparar 10 % av din lön tar det då ett år och åtta månader att få ihop din buffert.

Prata sparande med oss

Jag har inte råd att lägga undan 10 % av min lön. Vad ska jag göra?

Ett tankesätt att ha med sig för i princip allt sparande är att lite är bättre än inget. Kan du inte lägga undan 10 % av din lön är det bra att titta på hur mycket du kan spara. 3 % eller 5 % av inkomsten är bättre än 0 %.

Hur ska jag placera min buffert?

Bufferten ska placeras på ett sparkonto med ränta och fria uttag så att det är lätt att komma åt pengarna när de behövs. Den här typen av sparande rekommenderar vi alltså inte att du placerar i fonder.

Få vägledning av våra rådgivare

Träffa oss på någon av våra kundmötesplatser eller i ett digitalt möte. Vi pratar gärna olika typer av sparande med dig!

Boka möte med en bankrådgivare