Vår analys av konjunkturen

Läs vår senaste marknadsanalys av konjunkturen i Sverige, Europa, USA och Kina. Ta del av hur våra ekonomer ser på det ekonomiska läget i världen just nu.

2024-03-28

Global trend

Bilden av en ljusning runt hörnet står sig. Flera förtroendebarometrar pekar mot att konjunkturen har eller håller på att bottna och att en återhämtning närmar sig. Den bilden stödjs till stor del av utvecklingen på de finansiella marknaderna där inte minst börserna visar optimism. Samtidigt fortsätter inflationen att spreta något. Medan den sjunker stadigt i Sverige finns tecken på visst motstånd i USA. Den sammantagna bilden från världens centralbanker är att räntorna kommer börja sänkas under sommaren.

USA

Den amerikanska ekonomin fortsätter överlag att utvecklas starkt även om statistiken har börjat spreta en aning på sistone. Viktiga områden som arbetsmarknaden går fortfarande mycket starkt och den totala tillväxten under första kvartalet ser ut att komma in på nivåer som får betraktas som tämligen normala.

Samtidigt har en viss tvekan smugit sig in i inflationssiffrorna och de två senaste utfallen har varit snäppet högre än förväntat, Den underliggande inflationen där mat- och energipriser räknas bort – ligger på 3,8 procent – vilket fortfarande är nästan dubbelt så högt som centralbankens mål.

Trots detta var budskapet från Federal Reserve tydligt vid det senaste räntebeskedet: Bedömningen från i december ligger fast. Konkret innebär det att Fed räknar med att sänka räntan tre gånger under 2024. Det är i linje med marknadens förväntansbild. Men då gäller det att kommande inflationssiffror rör sig mer tydligt nedåt.

Mjuklandning är fortfarande ett huvudscenario för USA:s del, men med färre räntesänkningar i korten finns en risk för en mer kännbar inbromsning senare under året.

  • Sysselsättningen ökar fortfarande i god takt – och i februari skapades ca 275,000 nya jobb
  • Kärninflationen (mätt som kärn-KPI) uppgick till 3,8 procent i februari – en tiondel lägre än månaden innan
  • I dagsläget förväntas centralbanken sänka räntan totalt tre gånger under 2024 – att jämföra med fem-sex gånger som förväntades vid årsskiftet

Sverige

I Sverige är den generella konjunkturbilden fortsatt trög, men det blir allt tydligare att läget är på väg att ljusna. Ser vi till olika enkätundersökningar som mäter stämningsläget i ekonomin så märks ett markant skifte. Det är i första hand hushållen som blir allt mindre pessimistiska, men positiva tecken märks även bland företagen.

Mer optimistiska hushåll borgar för starkare konsumtion under året, vilket är huvudförklaringen till att vi räknar med att konjunkturen tar bättre fart framöver.

En mycket uppmuntrande trend är att inflationen fortsätter att sjunka. Mätt som KPIF ligger inflationstakten nu på 2,5 procent. Vår bedömning är att den positiva trenden fortsätter under vår och sommar och att målet på 2 procent nås varaktigt framåt hösten.

Detta innebär att räntan kommer börja sänkas inom kort. Riksbankens egen prognos pekar mot att den första sänkningen kommer i antingen maj eller juni och att det totalt blir tre till fyra sänkningar under året. Vi räknar med åtminstone fyra sänkningar.

  • Pessimismen i ekonomin fortsätter att minska snabbt, vilket pekar mot att ekonomin håller på att bottna – men någon rekyl ligger inte i korten, snarare ett svagt 2024
  • Underliggande inflation fortsatte att minska snabbt
  • Riksbanken förväntas inleda räntesänkningar i maj eller juni 2024

Euroområdet

Euroområdets ekonomi har legat nära en recession under vintern, och konjunkturläget fortsätter att vara svagt. Vi förväntar oss dock en försiktig återhämtning under den andra halvan av året. Den långsamma återhämtningen förklaras delvis av en svag förbättring av hushållens disponibla inkomster och av en låg investeringsvilja bland företag, som möter en svag efterfrågan i ekonomin. Dessutom förväntas finanspolitiken bli restriktiv efter en lång period med stimulanser. Inbromsningen inom industrin är markant och förväntas leda till en svagare tillväxt i Tyskland jämfört med de andra stora euroländerna.

Inflationen fortsätter att sjunka, men det senaste utfallet var högre än väntat. Varuinflationen fortsätter sin nedåtgående trend, medan tjänsteinflationen endast rörde sig marginellt nedåt. Detta väntas leda till att den europeiska centralbanken (ECB) avvaktar och inte sänker räntan i april, trots den mycket svaga utvecklingen i ekonomin. Den höga tjänsteinflationen och den starka lönetillväxten fortsätter att vara orosmoment för centralbanken. Vi förutser att ECB kommer att börja sänka sin styrränta i juni och att sänkningarna fortsätter gradvis i år och nästa år.

  • Euroområdet pendlar kring recession, men vi förväntar oss en svag återhämtning under den andra hälften av året
  • Inflationen sjönk från 2,8 procent till 2,6 procent enligt det senaste utfallet, medan kärninflationen ligger på 3,1 procent – båda mått var högre än förväntat
  • ECB förväntas inleda sina räntesänkningar i juni, men den höga lönetillväxten är en oro för centralbanken

Kina

Kinas ekonomi fortsätter att visa en förbättring jämfört med den svaga utvecklingen i slutet av 2023. Hushållens konsumtion och industriproduktionen väntas ta fart, medan byggsektorn och exporten förväntas fortsätta dämpa tillväxten. Det innebär att regeringens mål om en tillväxt på fem procent är utmanande och kommer att vara starkt beroende av stimulansåtgärder.

People's Bank of China (PBOC) sänkte den femåriga styrräntan i slutet av februari som en del av de senaste stimulansåtgärderna. Styrräntorna och bankernas kapitalkrav har sänkts samtidigt som åtgärder har vidtagits för att minska hushållens lånekostnader och stödja fastighetsutvecklare. Trots detta är penningpolitikens påverkan på ekonomin begränsad av en svag efterfråga på krediter och bristande förtroende på bostadsmarknaden. Detta har lett till en ökad relevans för finanspolitiken, där regeringen har genomfört justeringar i årets budget för att säkerställa stödet under 2024.

  • Regeringens tillväxtmål på fem procent för 2024 kommer att vara mycket beroende av stimulanser
  • Inflationen förväntas ligga nära noll procent under året, vilket är ett tecken på den svaga efterfrågan och överkapaciteten i ekonomin.
  • Penningpolitikens påverkan på ekonomin begränsas av svag efterfrågan på krediter och ökar betydelsen av finanspolitiken

Makroprognos första kvartalet 2024 - Makro på sju minuter

Se senaste filmen om det makroekonomiska läget

Skriven av:

Profilbild för Alexandra Stråberg

Alexandra Stråberg

Chefekonom och ansvarig för Hållbarhetssekretariatet på Länsförsäkringar. Makroekonomisk expert med gedigen kunskap om den ekonomiska utvecklingen, globala trender och nationella effekter. Kommenterar och diskuterar händelser på nationell och global nivå, alltifrån tillväxt, arbetsmarknad och handel till hållbarhet i alla dess former. Hållbarhetsfrågorna och de makroekonomiska frågorna hänger ihop.
Profilbild för Luis Gemzell

Luis Gemzell

Makroanalytiker som bevakar global och svensk ekonomi, räntor och bomarknad. Med fokus på kopplingen mellan den makroekonomiska utvecklingen och de finansiella marknaderna, penningpolitik och finanspolitik ges här analyserar kring både den konjunkturella utvecklingen och strukturella frågor som påverkar den ekonomiska utvecklingen.
Profilbild för Johan Lundqvist

Johan Lundqvist

Makroanalytiker som bevakar global och svensk ekonomi, räntor och bomarknad. Med fokus på kopplingen mellan den makroekonomiska utvecklingen och de finansiella marknaderna, penningpolitik och finanspolitik ges här analyserar kring både den konjunkturella utvecklingen och strukturella frågor som påverkar den ekonomiska utvecklingen.