Januarisnö en fara för husvagnen

Än så länge har de riktigt stora snömängderna uteblivit men snömängden varierar över länet. Ofta är det mer snö där vi har våra fritidshus eller ställer upp husvagnen på en vintercamping. För att undvika skador och kostnader krävs både snöskottning och tillsyn.

Mikael Godén, chef motorskador på Länsförsäkringar Jämtland
Foto: Länsförsäkringar Jämtland

En husvagn är mindre tålig för stora snömängder och oavsett om den står hemma eller på en vintercamping är det extra viktigt att hålla koll på snön och skotta av taket vid behov. Under vintern riskerar taken att rasa in.
– Under julen är det många som kanske inte haft möjlighet att se till husvagnen. Kommer det ett rejält snöfall så kan det bli besvärligt, säger Mikael Godén chef för motorskador på Länsförsäkringar Jämtland.

Regelbunden tillsyn är viktigast. En försäkring skyddar mot plötsliga och stora snömängder med skador som följd. Däremot har man ett ansvar som husvagnsägare att snön skottas och att man gör det man kan för att minska riskerna.
– Ser man att det kommer mycket snö ska man inte kasta sig i bilen och åka till husvagnen. Men när vägarna blivit plogade och trafiksituationen är bra är det dags att titta till fritidshuset eller husvagnen, säger Mikael Godén på Länsförsäkringar Jämtland.

Januari och tiden innan sportlov och vårvinter är tiden på året då skadorna på grund av snö brukar öka något. Det gäller både fritidshus och husvagn.
– Glöm inte bort husvagnen även om du inte är där. Med regelbunden tillsyn och snöskottning kan de flesta skador undvikas.

Tips för en härlig husvagnsvinter

  • Ha regelbunden tillsyn. Har du inte själv möjlighet, ta hjälp.
  • Skotta av taket med en skyffel utan metallbleck och tänk på säkerheten när du skottar.
  • Låt husvagnen stå lite lutande om den inte ska användas.
  • Ha alltid en försäkring. Olyckor händer även när en husvagn är avställd.

Har du frågor?
Mikael Godén, chef motorskador på Länsförsäkringar Jämtland
063 – 19 33 06

mikael.goden@lfz.se

Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet
Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt företag som ägs av kunderna. Det är del i vårt uppdrag att bidra till länets utveckling och vårt engagemang i länet utgår från till stor del från FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Mål nummer 13 handlar om att bekämpa klimatförändringar och att förebygga skador är en del i det arbetet.

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden