Fler eldar när energipriserna går upp - så eldar du rätt och säkert

Temperaturen sjunker, energipriserna ökar och ved toppar som det mest sökta ordet på säljsajten Blocket. Mycket tyder på att fler kommer elda för värme i höst och vinter. Det ökar risken för bränder och ställer krav på dig som eldar.

B31PJO

Som ett resultat av rådande läge med höga energipriser kombinerat med räntehöjningar och inflation bedömer Länsförsäkringar Uppsala att eldning med ved, i braskaminer och vedpannor, kommer öka under hösten och vintern.

  • Normalt sett eldar vi mer under hösten och vintern, vilket är naturligt då det är kallare, men i år tror vi att många kommer elda mer än tidigare – mer än bara för höstmyset, säger Per Olof Jonsson, riskrådgivare på Länsförsäkringar Uppsala.

En av de vanliga brandorsakerna i villor är skorstensbrand eller sotbrand som oftast uppstår när man inte eldat på länge, eldar för hårt eller inte inspekterat skorstenen.

  • Det är viktigt att underhålla din kamin och skorsten samt se till att du eldar på rätt sätt. Ökar man eldningen i en eldstad, exempelvis en braskamin, ska man också anmäla det till sotaren då skorstenen kan behöva sotas oftare. Man ska också komma ihåg att en braskamin aldrig får ersätta en centralvärmeanläggning i bostaden, utan är endast till för så kallad myseldning.

Förutom att elda säkert och rätt är det viktigt att ha brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma.

  • Det räddar liv. För även om du har uppsikt när du eldar kan det ligga och pyra och uppstå en brand efter att du lämnat eldstaden, avslutar Per Olof.

Per Olofs tips för rätt och säker eldning:

  • Elda lagom - det blir inte varmare ju mer du eldar. En normal braskamin klarar upp till 3 kg i timmen.
  • Elda med hög temperatur. Får du sot på insidan av din kamin eldar du på för låg temperatur. Det kan bero på att veden är våt, kall eller att kaminen får för lite syre.
  • Elda med torr ved. Innan du ska elda se till att veden är torr. Ta in den i god tid och spjälka upp den.

Så kontrollerar du din skorsten:

  • Gå upp på vinden och lägg en hand på skorstenen och känn om det är varmt.
  • Använd temperaturgivare som är kopplat till larm för att enkelt få svar om det blir för varmt.
  • Har du inte eldat på länge, kontakta en sotare som provtrycker skorstenen och eventuellt sotar innan du använder eldstaden.

Se alla pressmeddelanden