Elpriser kan innebära ökad risk när fritidshus lämnas för säsongen

Med en osäker elmarknad där priserna fortsätter öka och prognoser om toppar under vintermånaderna funderar många ägare till fritidshus på om värmen ska vara kvar i stugan under den kalla delen av året. En el-besparing som kan ge dyra konsekvenser om olyckan är framme.

När vi sänker värmen för att spara pengar kan resultatet bli dyra vattenskador

Om du sänker värmen för att hålla nere kostnaderna finns risken att din fastighet får omfattande frysskador, säger Tobias Isaksson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Har du ingen möjlighet att tömma vattenledningssystemet ska temperaturen inte understiga 15 grader inomhus. Vårt bästa råd till fritidshusägare är att stänga av huvudvattenkranen och tömma vattenledningssystemet när du lämnar stugan för säsongen. Då minskar du risken att råka ut för besvärliga vattenskador betydligt.

De största skadorna som kommer in till Länsförsäkringar är vattenskador som beror på att husägaren inte har stängt av huvudvattenkranen. Läckagen är ofta väldigt omfattande och utgör när 50 % av skadekostnaden för samtliga vattenskador i fritidshus.

–  I äldre hus är ledningarna ofta dåligt isolerade. När vatten fryser ökar volymen med cirka 10 % och ju längre tid vattenröret utsätts för kyla desto mer ökar trycket. Till slut håller inte röret för påfrestningen, utan spricker. När det sedan blir plusgrader strömmar vattnet ut i huset, säger Tobias Isaksson.

Det räcker med några timmars strömavbrott för att rören ska riskera att frysa sönder. Med vindfaktorn blir kylan mycket strängare än vad termometern visar. Det är därför klokt att ordna tillsyn av huset, särskilt med tanke på andra olyckor som kan inträffa, till exempel nedfallna träd eller inbrott.

– Det finns idag teknik som gör det möjligt för dig att hålla koll på inomhustemperaturen på distans. Att installera en luftvärmepump med wifi-styrning, använda en smartplugg eller liknande teknik som gör att du kan reglera värmen i fritidshuset är en god idé. Då kan du hålla koll och öka värmen om det blir sträng kyla eller hård vind, säger Tobias Isaksson.

Checklista för den som stänger fritidshuset för en längre tid:

  • Stäng av huvudvattenkranen
  • Töm varmvattenberedaren, spola wc-stolen så att vattenbehållaren töms.
  • Om du inte tömmer vattenledningarna ska du ha minst 15 grader i stugan.
  • Öppna alla innerdörrar även luckorna till diskbänkskåpet, för att värma rören där.
  • Förstärk altantaket underifrån med träreglar och stöttor för att klara stora snömängder.
  • Rensa hängrännor och stuprör från löv och skräp.
  • Led bort regnvattnet från stupröret genom att koppla på en plastslang som är minst 3 meter lång.
  • Dra ut sladdar till elektriska apparater.
  • Öppna husets dragventiler så att luften kan cirkulera om huset står utan värme.
  • Stäng alla fönster och kontrollera att alla lås fungerar.
  • Ordna med regelbunden tillsyn /installera lösningar för fjärrstyrning av värme

För mer information, kontakta:

Tobias Isaksson skadeförebyggare Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, 0731-52 35 26

Dokument & länkar

Se alla pressmeddelanden