Så eldar du säkert i höst- och vinterkylan

För den som har god tillgång till ved så finns det kronor att spara när elen blir dyrare. Mycket tyder på att fler kommer elda för värme även här i Jämtlands län när temperaturen sjunker. Att elda mer ställer också högre krav på säkerheten och ökar risken för bränder.

Ungefär två till tre kilo ved i timmen kan du elda. Veden ska vara torr och röken klar.
Foto: Länsförsäkringar Jämtland

I kölvattnet av högre energipriser räknar Länsförsäkringar Jämtland med att eldning för värme ökar. Både hos sällaneldare och de som är mer vana. Då ökar också risken för brand som i värsta fall kan innebära livsfara.
– Vi eldar relativt mycket här i Jämtlands län och det syns i statistiken över bränder också, säger Anders Dahlén skadeexpert på Länsförsäkringar Jämtland.

De flesta bränder sker i december och januari då vi vill ha lite mer mys men en förändrad energimarknad kan ändra på det. I Jämtlands län är bränder som startar i skorstenen betydligt högre än riksgenomsnittet. En skorstensbrand eller sotbrand sker oftast när man eldar för hårt eller i en skorsten där sotaren inte inspekterat på länge.
– En skorstensbrand kan ställa till en hel del besvär och rökskador. Alla bränder är också ganska obehagliga även om de inte blir en direkt livsfara, säger Anders Dahlén.

Ökar man eldningen i en eldstad och helt enkelt eldar mycket mer ved än tidigare ska det anmälas till sotaren. Det kan ha betydelse för när sotning och brandskyddskontrollen ska göras.
– Har kaminen tidigare används mer för mys och stämning och inte värme ska den också vila. Det vill säga att du låter bli att elda lika länge som du eldat, säger Anders Dahlén.

Att ha många och fungerande brandvarnare är ett absolut måste. Sedan ska man komplettera med brandsläckare och brandfilt som man vet var de är och hur de används.
– Brandvarnare räddar liv. Det är så enkelt.  Även om du har uppsikt över kaminen så kan det börja brinna även efter läggdags. Brandvarnaren är en billig och effektiv livförsäkring, säger Anders Dahlén.

Anders tips för att elda säkert:

  1. Har man inte eldat på länge, ta kontakt med en sotare som provtrycker rökkanaler och eventuellt sotar innan man börjar elda. Det gäller både hemmet och fritidshuset.
  2. Veden ska vara torr och röken klar och genomskinlig, inte svart.
  3. Elda max 2-3 kilo ved i timmen.
  4. Du kan inte ha för många brandvarnare. Testa dem, skaffa fler och komplettera med brandsläckare och brandfilt.

Har du frågor?
Anders Dahlén, skadeexpert på Länsförsäkringar Jämtland
063 19 34 23
anders.dahlen@lfz.se

 

Fakta Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet
Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt företag som ägs av kunderna. Det är del i vårt uppdrag att bidra till länets utveckling och vårt engagemang i länet utgår från till stor del från FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Mål nummer 13 handlar om att bekämpa klimatförändringar och att förebygga skador är en del i det arbetet.

Se alla pressmeddelanden