Varannan kör för fort förbi länets grundskolor

Trafiken kring landets skolor har ökat markant de senaste åren och närmare 50 procent kör fortare än den gällande hastigheten om 30 km/h förbi grundskolor i Kronobergs län. Det visar den hastighetsundersökning som Länsförsäkring Kronoberg och NTF Jönköping tillsammans låtit göra om trafiksituationen runt länets skolor.

Undersökningen, som genomfördes under våren 2021 vid nio grundskolor i tre kommuner, syftade till att få fram ett konkret och aktuellt faktaunderlag för det fortsatta, lokala trafiksäkerhetsarbetet.  Resultatet av hastighetsmätningarna visade att nästan 50 procent kör fortare än den tillåtna hastigheten om 30 km/h förbi skolorna, den högsta noterade hastigheten var 114 km/h.

-Åtgärder som ökar trafiksäkerheten i anslutning till skolor och förskolor är avgörande för barns trygghet och säkerhet, därför vill vi i denna undersökning visa det aktuella läget och ge ett bra underlag till kommunerna för deras fortsatta arbete, säger Björn Leifland, kommunikations- och hållbarhetschef på Länsförsäkring Kronoberg.

Men det är inte bara hastigheten som är avgörande för en trygg och säker skolväg visar undersökningen. Utan också mängden trafik kring landets skolor – något som ökat markant de senaste åren. Och enligt tidigare undersökningar så är det skjutsande föräldrar som bidrar med upp till 80 procent av biltrafiken vid skolorna.

-De vanligaste argumenten för att skjutsa sina barn till skolan är att det är praktiskt samt att det är farligt på grund av all trafik – en ökad trafikmängd man själv är med och bidrar till, säger Henrik Fallegård, projektledare från NTF Jönköping.

Ett sätt att åtgärda problemen är att ändra beteende och vanor hos skjutsande föräldrar, ett annat är att förändra och förbättra trafikmiljön kring skolorna.

-Det kommer alltid finnas behov för föräldrar att hämta och lämna barn vid skolor med bil och många behöver skolskjuts. Denna undersökning visar därför på vikten att fortsatt prioritera arbetet med åtgärder och lösningar för en säkrare skolväg, avslutar Björn.

För mer information

Länsförsäkring Kronoberg är ett lokalt och kundägt företag som erbjuder både sak- och livförsäkring, banktjänster och fastighetsförmedling. På Länsförsäkring Kronoberg vill vi ge våra kunder en enklare vardag och en tryggare framtid. Vi gör det genom att ge kunderna full koll på sin ekonomi och genom att skydda allt och alla som betyder något för dem.

Se alla pressmeddelanden