Spara en tusenlapp i månaden och slipp avbetalning och dyra lån

Olika tekniska apparater i våra hem har olika livslängd. En kyl och frys håller i drygt tio år medan en surfplatta har betydligt kortare livslängd. En dag ska sakerna ersättas och utan en buffert kan det i värsta fall innebära ett dyrt köp på avbetalning eller utökade lån, men det behöver inte vara så. Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson har räknat ut hur mycket du måste spara för att klara de vanligaste utgifterna till hemmet.

Emma-Persson 2

Istället för att tvingas ställa in semestern, låna eller ta varan på avbetalning kan du spara till varan. Genom att räkna ut vad just dina behov är kan du enkelt få en bild av vad just du skulle behöva spara. Gör en egen uträkning för just ditt hushåll, tipsar Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Att räkna med möjligheten att ytterligare belåna sin bostad för att täcka exempelvis en renovering är inte att rekommendera. Det förutsätter att det finns nog med belåningsutrymme och att banken är villiga att låna ut mer till dig. Dessutom kan amorteringskravet göra att du behöver börja amortera eller höja din amortering. Därför ger det större valfrihet att ha ett eget kapital att använda, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar

– Att köpa varor på avbetalning, särskilt när de marknadsförs som ”räntefria”, kan kännas lockande. Ofta tillkommer dock kostnader i form av uppläggnings- och aviavgifter vilket gör att du i slutändan kan betala 20 procent mer för en tvättmaskin, säger Emma Persson.

Räkna ut hur mycket du måste spara för att ersätta dina vitvaror och elektronik.

Köket Kostnad inköp Livslängd         Sparbelopp/månad
Diskmaskin            10 000 kr 10                               83 kr
Kyl & frys            15 000 kr 10                             125 kr
Spis            10 000 kr 10                               83 kr
Badrum
Tvättmaskin            12 000 kr 10                             100 kr
Torktumlare              7 000 kr 10                               58 kr
Vardagsrum
TV               9 000 kr 10                               75 kr
Dator               6 000 kr   5                             100 kr
Mobil               8 000 kr   3                             222 kr
Surfplatta               7 000 kr   3                             195 kr

Totalt
          
             84 000 kr
                        
                         1 041 kr
Räkna ut hur mycket du måste spara för att renovera. Exempel:
Köksrenovering          150 000 kr 20                          625 kr
Badrumsrenovering          150 000 kr 20                          625 kr
Totalt          300 000 kr                         1 250 kr

Liten checklista på hur stor buffert du behöver
 

Bostad. Vilken typ av boende du har är avgörande för hur stor buffert du behöver. Bor du i en äldre villa så kan du förvänta dig att oförutsedda utgifter kommer att inträffa. Därför kan det vara bra att vara förberedd så att du kan hantera dyrare reparationer av tak, byte av värmesystem eller en dränering. Bor du i bostadsrätt behöver inte bufferten vara lika stor, men räkna ändå på viss renovering och behovet av att så småningom ersätta vitvaror.

Fritidshus. Även ditt fritidshus har ett regelbundet behov av underhåll. Givetvis spelar skicket på huset in även här. Gör en uppskattning av kommande renoveringar och börja månadsspara till dem.

Bil. Bilägare måste räkna med oförutsedda kostnader, oavsett skick på bilen. Det kan handla om allt från en utgift för självrisken vid en reparation, nya vinterdäck och annat underhåll.
 

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 076-109 27 30
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08 – 588 418 50

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden