Av: Stina Fors

Spillolja får nytt liv

2020 tömde Länsförsäkringar Kalmar län tillsammans med sina lokala lantbruksföretagare länet på hela 42 ton farligt avfall. Av det farliga avfallet är cirka 75% spillolja. Oljan skickas vidare och återvinns till bland annat smörj-och valsolja.

Lantbrukare harvar

Små utsläpp ger stora skador
Spillolja är ett farligt avfall som även i små mängder kan orsaka stora skador på
främst miljön. Oljeläckage kan leda till stora saneringsarbeten med höga kostnader som följd. Uttjänta lantbruksmaskiner blir ibland stående och kan börja läcka, även gamla fat och tankar som stått länge kan läcka farligt avfall.

– Spillolja står för den största delen av det farliga avfall som samlas in varje år, under 2020 blev det lite mer än 31 ton, tillsammans med batterier som kommer på andra plats. Olja som av någon anledning råkar hamna i naturen har en stor påverkan på miljön och kräver ofta stora saneringsinsatser. Arbetet slutar inte i och med att oljan samlas in utan den återvinns igen. Det fina jobb som görs är positivt i dubbel bemärkelse, säger Torbjörn Karlsson, försäljningschef Lantbruk, på Länsförsäkringar Kalmar län.

Från gammal spillolja till ny smörjolja
Spilloljan transporteras till en depå där vattenhalt och olika värden kontrolleras innan den skickas vidare till Tyskland för återvinning. Väl på plats i Tyskland
renas spilloljan och behandlas till ny smörj- och valsolja bland annat.

Ett lättare Kalmar län
Sedan 2011 har Länsförsäkringar Kalmar län genomfört mer än 1100 hämtningar hos sina lantbruksföretag i länet och därigenom tagit hand om ca 494 ton miljöfarligt avfall och nära 2000 ton lantbruksskrot.

– Samarbetet med våra företagare inom de gröna näringarna är jätteviktigt. Vi
lägger stort fokus på att vara nära våra ägare. Vi vet att återvinningskampanjen är
uppskattad. Vi är jättestolta och tacksamma för att vi tillsammans med våra
kunder gjort ett så viktigt jobb för vår miljö avslutar Torbjörn Karlsson.

Ring eller mejla mig gärna

Se alla pressmeddelanden