Efter snöovädret – skotta taket rätt, och skotta rätt tak

Efter tisdagens kraftiga snöfall i länet är det många husägare som oroar sig för snön som finns på taket och när man behöver skotta. Har du ett vinklat tak bör du försöka få bort snö som drevat in i vinklarna och packats ihop innan det fryser på – eller om vädret blir varmare och snön blir blöt och tung.

- Har du ett vanligt sadeltak kan man generellt säga att det är först när det blir ett snölager som är cirka en halv meter som det börjar bli dags att fundera på att skotta bort snön från taket. Men ofta finns det tillbyggnader eller fristående byggnader som till exempel garage som har en enklare takkonstruktion – här behöver du göra en översyn oftare och skotta vid behov. Samma sak gäller för större ekonomibyggnader, ladugårdar och liknande, säger Fredrik Holmberg, chef för byggskador vid Länsförsäkringar Västerbotten.

Så skottar du rätt

Det är också viktigt att man använder rätt teknik när man skottar. Skotta inte bort all snö, låt det gärna vara kvar ungefär en decimeter, tipsar Fredrik Holmberg. Annars är risken stor att du skadar taket med snöskyffeln, med risk för att det läcker in vatten när snön smälter. Skotta lika mycket på båda sidorna av taket samtidigt. Skotta inte bort all snö på ena sidan av taket, då kan det uppstå en snedbelastning som kan göra att takkonstruktionen ger vika.

Se till fritidshuset

Glöm inte att titta till fritidshuset, eller be en granne om hjälp om du inte har möjlighet att åka dit själv. Fritidshus har ofta en enklare konstruktion, och dessutom kan stormandet fällt träd över både byggnader och elledningar.           

Tips och råd

Vilka tak ska skottas?

Vinklade tak och tak med enklare konstruktion, till exempel tak över uteplats, garagetak. Platta och lågt lutande tak på villor och fritidshus.

Traditionella sadeltak på en normalvilla behöver inte skottas lika ofta, men det är ändå viktigt att hålla undan snön – inte minst för risken att skada skorstenar, ventilationshuvar och snörasskydd. Men också till exempel altaner eller uteplatser med enklare tak som riskerar att ge vika när snön rasar av.

Innan du går upp på taket och skottar snö

Sätt säkerheten först. Kontakta ett företag som utför takskottning om du ser risker med att göra skottningen själv. Du bör inte gå upp ensam på taket, ta med minst en annan person, använd säkerhetslina och håll dig helst till platta tak.

Läs mer här

 

För ytterligare information kontakta Fredrik Holmberg, chef byggskador Länsförsäkringar Västerbotten, 070-305 92 58.

Närhet skapar trygghet. Länsförsäkringar Västerbotten är ett lokalt och kundägt bolag med Västerbotten som enda marknad. Vår filosofi är enkel – vi ägs av våra kunder och vi vill finnas nära dem och förstå deras behov. Vi erbjuder ekonomisk service med tjänster kring bank, försäkring och fastighetsförmedling under ett och samma tak. Våra kontor finns i Umeå, Skellefteå och Lycksele, vi har 140 000 kunder och över 200 medarbetare. Tillsammans med våra kollegor i de övriga 22 länsförsäkringsbolagen bildar vi en rikstäckande bolagsgrupp med ett av Sveriges starkaste varumärken.

Se alla pressmeddelanden