Så fixar du enkelt ekonomin till landets 6 populäraste renoveringar

Saker i hemmet har olika livslängd och när Länsförsäkringar frågade vilka renoveringar bostadsägare tänkte göra inom en treårsperiod hamnade fasadrenovering på plats ett och badrumsrenoveringen på plats två. - Många utnyttjar låneutrymmet i bostaden till renoveringar som uppstår, men det är inte alltid den bästa lösningen eller ens möjligt. Varför inte istället beräkna återstående livslängd på olika saker i ditt hem och starta ett månadssparande redan, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Emma-Persson 2

Sparar du 2 475 kr i månaden klarar du de flesta utgifterna. Till en värmepump, som har en beräknad livslängd på 20 år, måste du exempelvis spara 217 kronor i månaden för att ha tillräckligt med kapital den dagen pumpen går sönder. Och för att täcka kostnaden för en trasig diskmaskin räcker det att du spara knappt en femtiolapp om du köper en ny idag.

 -Ett alternativ till att spara är att utnyttja låneutrymmet i bostaden men det är inte alltid en god idé. Möjligheten att ytterligare belåna fasta tillgångar, såsom en bostad, är sällan en bra buffert då det förutsätter att banken är villiga att låna ut mer till dig. Risken finns att då du är i som störst behov av att låna, är möjligheten som sämst, säger Emma Persson.

Vad är det då vi kommer att behöva renovera inom en snar framtid? Länsförsäkringars Forskningsfond har kartlagt detta och det som toppar listan över kommande renoveringar är byte av fasad, tätt följt av att fixa badrummet.

  • Populäraste renoveringarna inom de kommande tre åren – se bifogad fil.
     
  • Så här mycket måste du spara varje månad för att täcka dina renoveringskostnader – se bifogad fil.
     

Liten checklista på hur stor buffert du behöver
 

Bostad - bor du i villa så ska du förvänta dig att både förutsedda och oförutsedda utgifter kommer att inträffa. Därför kan det vara bra att vara förberedd så man kan hantera dyrare reperationer av tak, byte av värmesystem eller en dränering även utan att låna. Bor du däremot i en helt ny villa eller en bostadsrätt lär oväntade utgifter oftast stanna vid behov av en ny spis, disk- eller tvättmaskin under de kommande åren.

Fritidshus - även ditt fritidshus har ett regelbundet behov av underhåll. Givetvis beroende på skick på huset. Gör en uppskattning av kommande renoveringar, när de inträffar i tiden och börja spara till det som behöver göras.

Bil – även en relativt ny bil kan råka ut för oväntade fel och behöver då och då nya däck. Har du bil och inte ett sparande för att täcka ett bilbyte bör även din buffert omfattande bilreparationer. Förslag till buffert: cirka 10 000 kronor.

Anställning - vet man med sig att ens anställning är otrygg kan en större buffert vara lämplig för att täcka eventuella bortfall i inkomst.

Familj – semesterresor, språkresor och dyra vinterkläder. Listan på utgifter i en familj kan göras lång. Beroende på hur stor familj du har och vilka fritidsintressen ni har bör bufferten vara olika stor. Förslag till buffert: minst 2 månadsinkomster före skatt.

 

För ytterligare information kontakta:

 Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 076-109 27 30
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08 – 588 418 50

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden