Höstlov: Fem råd om du ger dig ut på bil”hemester”

Höstlovet hägrar och längtan kan vara stor att träffa släkt eller vänner. Men med rådande pandemi behöver du vara mer förutseende än vanligt. Eventuellt kommer också rekommendationer från Folkhälsomyndigheten att inte ge sig iväg med bil mer än två timmar från sin hemort.  – Bilresandet ökade under hösten efter ovanligt låga nivåer under sommaren, och vi märker att det på grund av corona uppstår fler knepiga situationer för bilresenärerna, säger Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar. 

ima172057

 

När Länsförsäkringar summerar erfarenheterna från anmälda ärenden visar det sig att det är viktigare än någonsin att vara förutseende. 
–  Det kan till exempel vara väldigt svårt att få tag på hyrbil även i Sverige. Vi har haft fall där den drabbade resenären kunnat be en bekant komma och hämta som då fått milersättning, då det varit helt omöjligt att få fram en hyrbil, säger Susanne Fagerberg.

På SOS International som sköter Länsförsäkringars skadejour vittnar man om att det inte bara är under resor i Europa som det uppstår mer problem än vanligt. Ett bilhaveri eller bilinbrott som sätter käppar i hjulet för resan inträffar även i Sverige och lösningar som vanligtvis fungerar är inte lika självklara*.

–  Vi har fått vara mer uppfinningsrika och behövt aktivera personliga initiativ från de drabbade kunderna i högre grad på grund av de begränsningar som corona inneburit, säger Daniel Bylund, teamledare på SOS International.

Skulle bilen behöva bärgas är det värdefullt om man i förväg har pratat med släktingar eller vänner som bor på vägen utmed destinationen och förbereda dem på att du kan behöva hjälp. 

–  Sociala nätverk och uppfinningsrikedom är extra värdefullt i kristider, är du mentalt förberedd så brukar det mesta gå lättare att lösa, säger Susanne Fagerberg.  

 

Tipsen:

•    Se över ditt försäkringsskydd med ditt försäkringsbolag
•    Aktivera ditt sociala nätverk innan resan och ha koll på vilka som kan hjälpa till  
•    Var flexibel med dina planer
•    Åk i god tid och undvik stress
•    Packa smart, i det fall du skulle behöva ta bagaget med på tåg eller buss.

Du ska givetvis även följa Folkhälsomyndighetens aktuella rekommendationer. 

 

*TVÅ EXEMPELFALL 

En familj med två vuxna och fyra barn under 11 år ska besöka släkt på olika platser i landet under höstlovet.  Familjen bor i Östergötland och ska till Helsingborg, Halmstad och avsluta i Göteborg. Efter att ha stannat och ätit lunch i Jönköping kommer familjen ut och ser att någon har kört på bilen och att den inte går att köra vidare med och behöver bärgning. Familjen har en försäkring där hyrbil ingår men det finns ingen i den storlek som behövs - närmsta hyrbil för 7 personer finns i Göteborg. Familjen styr om sin reseplan och skadejouren bokar tåg till Göteborg och där kan de hämta hyrbilen och fortsätta sin resa.  

Ett par pensionärer i riskgrupp begav sig till sin stuga i Idre för att minska risken att smittas av corona, men fick motorhaveri i Leksand. Bärgning täcktes av deras bilförsäkring men däremot inte hyrbil utan endast billigast alternativa färdsätt. Det innebär att de erbjöds en tågresa hem. Paret vill helst inte åka tåg så i dialog med skadejouren kom man fram till en lösning; parets son hämtade dem i Mora och sonen fick ersättning ur försäkringen.

 

Kontakt:

Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist, 070-609 56 89, susanne.fagerberg@lansforsakringar.se
Daniel Bylund, teamledare SOS, 076-496 00 40, Daniel.Bylund@sos.eu

Länsförsäkringars presstjänst 08-588 418 50   

 

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden