Stor ökning av elbilar – men många osäkra på säker laddning

Trenden är tydlig – laddbara bilar blir allt mer populära och bara det senaste året har antalet eldrivna personbilar ökat med drygt 60 procent*. – Som ny elbilsägare är det viktigt att lära känna bilen. Elbilar har andra egenskaper än bensindrivna bilar vilket innebär andra risker, säger Maria Wedin, motorskadespecialist på Länsförsäkringar. 

man laddar elbil
Foto: Länsförsäkringar

Att äga en elbil innebär inte fler risker, däremot innebär det andra risker. En Novusundersökning som Länsförsäkringar genomförde förra året visar att sju av tio är osäkra på hur de ska ladda bilen utan risk för elfel eller bränder. 

– Motstå frestelsen att plugga in i vanliga vägg- eller motorvärmaruttag. De är inte gjorda för den långvariga belastningen och innebär stor risk för överhettning och brand. Ta istället med kostnaden för en laddstation i kalkylen när du ska köpa en elbil, säger Maria Wedin. 

Det säkraste sättet att ladda bilen är en laddbox som sätts upp på väggen eller på en stolpe i anknytning till bilens parkering. Med en laddbox får du en inbyggd säkerhet, som bland annat innebär att strömmen kan slås på först när alla kontakter är inkopplade. 

– Låt en elektriker kontrollera din elanläggning innan du installerar en laddstation, för att se att kablar och uttag klarar av en hög belastning under längre tid, det vill säga en normal laddningstid på 6–8 timmar, säger Maria Wedin. 

Statistik – antal elbilar och laddhybrider, personbil

2019 Antal 2020 Antal
Kvartal 1 74 001 Kvartal 1 112 408
Kvartal 2 81 359 Kvartal 2 125 104
Kvartal 3 87 512 Kvartal 3 137 902
Kvartal 4 96 608 Kvartal 4 -

Källa: Elbilsstatistik.se 

Se statistik per län i bilaga. 

Tips för att minska riskerna

  • Lär känna bilen 
    Ofta ger elbilar en mer direkt och kraftig acceleration vid gaspådrag än fossildrivna bilar. Ha respekt för det och lära känna hur bilen beter sig.
  • Ladda rätt
    Låt en behörig elektriker installera en laddstation. Använd aldrig ett vanligt vägguttag eller förlängningssladd. 
  • Gör rätt saker om något händer
    Bryt strömmen vid en kollision. Kliv ur och håll avstånd från bilen innan du ringer räddningstjänst. Låt en auktoriserad bilverkstad säkerställa att bilens batteri är oskadat.

Läs mer: lansforsakringar.se/elbil

För ytterligare information kontakta:
Maria Wedin, motorskadespecialist, Länsförsäkringar, 08-588 413 45
Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50, press@lansforsakringar.se

*Källa: Elbilsstatistik.se

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden