Saker att tänka på när du hyr ut din bostad

Efterfrågan på bostäder och fritidshus ökar nu när fler planerar att fira semester på hemmaplan. Nordöstra Skåne och Österlen tillhör de mer attraktiva områdena i Sverige, enligt erfarenheter från tidigare år. Att hyra ut bostaden eller fritidshuset kan ge goda extraförtjänster, men det finns ett par saker att tänka på för att undvika otrevliga överraskningar.

– Oavsett vilken typ av bostad du ska hyra ut bör du gå igenom ditt försäkringsskydd. Hyr du ut en längre period till någon utanför familjen behöver du ändra din försäkring. Vid kortare uthyrningar gäller den vanliga hem- och fritidshusförsäkringen som skyddar huset mot bland annat inbrott, vattenskador eller brand, säger Fredrik Pettersson, försäljningschef för privatförsäkring på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. 

Däremot gäller inte försäkringen om hyresgästen skulle stjäla något eftersom hyresgästen har tillåtelse att använda bostaden.

– Därför är det viktigt att du är noga vid valet av hyresgäst. Ett tipsa kan vara att ta del av omdömen om hyresgäster på befintliga uthyrningssajter. Du bör också skriva ett avtal med hyresgästen om hyra, städning och inventarier, säger Fredrik Pettersson.

Försäkringen täcker inte heller om något blir förstört, därför är det viktigt att säkerställa att hyresgästen har en egen hemförsäkring med allriskskydd.

– Om det finns saker du är extra rädd om, bör du ta dem med dig dem eller låsa in dem, tipsar Fredrik Pettersson.

Att tänka på när du hyr ut ditt boende:

 1. Hyresrätt, bostadsrätt, villa eller fritidshus
  Om det är en hyres- eller bostadsrätt behöver du tillåtelse av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan du hyr ut. Tillåtelse behövs inte om du hyr ut ditt hus.
 2. Undersök skattereglerna
  Hyresintäkter som inte överstiger 40 000 kronor per år är skattefria. Du kan få göra fler avdrag beroende på typ av bostad. Hyr du ut din villa eller ditt fritidshus får du göra avdrag på ytterligare 20 procent av hyresintäkten. Källa: Skatteverket
 3. Se över försäkringsskyddet
  En hem- eller fritidshusförsäkring är oerhört viktig om skador skulle uppkomma vid uthyrning. Det är också viktigt att hyresgästen har en hemförsäkring, helst med allriskskydd.
 4. Var noga vid valet av hyresgäst
  Om du hyr ut via en uthyrningstjänst på nätet så har de ofta omdömen om hyresgästerna. Ta också en personlig kontakt med den som vill hyra ditt boende.
 5. Skriv ett avtal
  Skriv ett avtal som bland annat innehåller hyresperiod, uppsägningstid, ansvarsfördelning för till exempel vardagsunderhåll och städning samt en inventarielista. Avtalsmallar finns hos Villaägarna.

För mer information, kontakta:
Fredrik Pettersson, försäljningschef Privat Försäkring, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, 0734-21 94 49
Renée Carlsson, kommunikations- och hållbarhetschef Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, 0733-18 29 96

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ett av 23 kundägda länsförsäkringsbolag. Vi erbjuder trygghet och möjligheter genom bank, försäkring och fastighetsförmedling i vårt verksamhetsområde i Nordöstra Skåne och på Österlen. Vi är idag drygt 100 anställda och finns nära dig när du behöver oss. Tillsammans skapar vi en långsiktigt hållbar trygghet och möjligheter för våra kunder, som också är våra ägare.

Se alla pressmeddelanden