Rekordhögt båtintresse – risk för fler olyckor i sommar

Många planerar för en sommar i Sverige och intresset för att köpa båt är rekordhögt. Det visar färsk statistik från Blocket. – Vi får räkna med fler båtar och oerfarna båtägare på sjön vilket ökar risken för skador och olyckor, säger Dan-Ove Andreasson chef för skadeförebygg på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Våren innebär startskottet för båtsäsongen och det märks inte minst på Blocket. De senaste 30 dagarna har sökordet ”båt” ökat med 175 procent jämfört med samma period förra året. Dessutom har 59 procent av alla båtar som lades ut i april sålts inom en vecka, vilket är en fördubbling från april 2019.

– Vi ser flera tecken på att svenskarna ställer in sig på en sommar på hemmaplan, det ökade båtintresset är ett av dem. Troligtvis kommer vi se många nya båtägare. Oavsett om du är erfaren eller inte haft båt innan är det viktigt att lära känns sin båt och sin omgivning, säger Dan-Ove.

Den klart vanligaste orsaken till skador på båtar är grundkörning.
– Ofta sker grundstötningar inte långt från det ställe man har som sin hemmahamn och det är troligast att olyckan sker det första året man äger båten, säger Dan-Ove.


För att en olycka inte ska bli en dyr historia är det viktigt att välja rätt försäkring. Undersök inte bara vilken som är billigast utan också hur båtförsäkringen gäller.

– Vissa försäkringar täcker bara skador på själva båten, men inte om du skadar dig på båten. En av de vanligaste orsakerna till skada är när man hoppar mellan båt och brygga. Därför kan det vara värt att välja en försäkring som också gäller dig, säger Dan-Ove.

Båtförsäkringen med olycksfallsskydd gäller om dig, men också om de som är med i båten skadas. Dessutom har olycksfallsskyddet ingen självrisk.

Tips för en säker båtsommar

  1. Gör en ordentlig översyn vid sjösättningen

Kontrollera att all utrustning är i ordning, särskilt el- och gasinstallationer. Se över fastsättningen av motor och rigg och att brandsläckaren är i ordning. Och glöm inte bottenpluggen.

  1. Inför båtturen

Se till att alla ombord har flytväst, berätta vart du ska åka till någon på land och anpassa hastigheten efter väder och vind. Lyssna på sjörapporten och se till att du kan navigera ordentligt, även om de elektroniska hjälpmedlen slutar fungera.

  1. Hoppa över alkoholen

Alkohol är en allt för vanlig orsak vid både drunkningsolyckor, grundstötningar och personskador på sjön.

 

Länk till Blockets statistik
Länk till Länsförsäkringars pressrum

Länk till Länsförsäkringar på Twitter

 

Dan-Ove Andreasson, chef skadeförebygg

Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän
0522-911 46, dan-ove.andreasson@lansforsakringar.se



 

Se alla pressmeddelanden