Skolbarn i Angered brandövar med Räddningstjänsten

En undersökning gjord av Länsförsäkringar visar att åtta av tio aldrig har funderat över, eller pratat med sina barn om, vad de ska göra om det börjar brinna. Små barns instinkt vid brand är ofta att gömma sig, vilket i en rökfylld byggnad kan bli ödesdigert. För att förbereda barn på vad de ska göra om det brinner valde Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän att tillsammans med Räddningstjänsten i Angered brandöva med barnen på Rävebergsskolan i Lövgärdet.

brandövning

 Christian Sandstedt är räddningsledare på räddningstjänsten Göteborg och var med under brandövningen som genomfördes en för barnen vanlig tisdagsmorgon i skolan.

- Det är väldigt givande att få komma ut och träffa barnen och berätta om hur viktigt det är med att göra rätt om det brinner. Och särskilt viktigt är det att kontinuerligt öva på farliga situationer som kan uppstå så att barnen agerar på rätt sätt om det brinner på riktigt. Även för skolans medarbetare kan det vara en bra övning för att bli ännu mer koordinerade och samspelta om det blir skarpt läge. Att medarbetarna är tydligt uppmärkta med till exempel västar så att vi lätt kan identifiera vem vi ska få information från.

Även Charlotta Axell, rektor på Rävebergsskolan var nöjd med dagens brandövning och barnens engagemang.

- Det här är jätteviktigt ur ett samhällsinformerande perspektiv, och våra elever får inte ta del av samhället så mycket i övrigt. Det bästa med övningen var hur alla verkligen blev positivt överraskade och att det var så många brandmän och brandbilar. Det kändes väldigt realistiskt och eleverna förstod ganska snart att det var någonting utöver det vanliga. De lekte på samlingsplatsen och väntade på sin tur att få komma fram till brandbilen och titta. Det är också ganska ovanligt att lyckas hålla alla barnen i styr och hitta på saker under tiden de väntar. Jag upplevde också att brandmännen var väldigt generösa och engagerade och gick ner och pratade med barnen som väntade på att få komma fram till brandbilen. Det var väldigt äkta på något vis.

Charlotta poängterar också hur väl genomförd insatsen var och att dagen gav upphov till nya idéer.

- Vi har fått fler idéer hur vi kan bygga vidare på just det här med samhällsfunktionernas service som finns, så som lokalpolis och ambulans till exempel.

Länsförsäkringar har tagit fram två checklistor som barnen fick med sig hem. En som gör det enkelt att förebygga bränder i hemmet, och en som beskriver vad alla i familjen ska göra om det ändå börjar brinna.

- En förhoppning med dagens brandövning är att barnen tar med sig kunskapen hem och berättar för sina föräldrar och syskon hur man ska agera vid brand, säger Fredrik Nord, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

- Att bestämma återsamlingsplats är en mycket viktigt detalj. Utan en gemensam samlingsplats händer det att vuxna beger sig tillbaka in i den brinnande byggnaden i tron att någon finns kvar när alla i själva verket är i säkerhet, en del tragiska dödsfall har hänt precis så. Ett medskick till alla föräldrar är att berätta för barnen om riskerna med att leka med tändstickor och låt dem vara med och tända och släcka levande ljus. Förklara hur de ska göra om de upptäcker att det brinner och hur brandvarnaren låter. Lär gärna de lite äldre barnen hur de ska använda brandfilt och brandsläckare, avslutar Fredrik.

 

Brandöva hemma och skapa rätt förutsättningar för hur man ska agera vid brand

Det var med vetskapen om den dåliga brandberedskapen i svenska hem som idén Sveriges största brandövning väcktes och för tredje året i rad genomför de 23 länsförsäkringsbolagen – från norr till söder – aktiviteter för att få de svenska hemmen att brandöva.

Brandövningen sker sista veckan i november

Kampanjen Sveriges största Brandövning genomförs 26 november till den 2 december.

Råd och Steg-för-steg-lista på sajten

För att göra det enkelt att genomföra en brandövning i hemmen finns en steg-för-steg-lista på den särskilt framtagna sajten sverigesstorstabrandovning.se. Den kan finnas till hands i exempelvis mobilen under tiden som övningen genomförs. På sajten finns också många förebyggande råd, tips och fakta om bränder.

Minska dödsfallen

Hundra personer dör årligen i bränder. Drygt 80 av dessa dör i sina hem enligt statistik från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Det ska vi ändra på, tillsammans.

Mer information 

Se alla pressmeddelanden