Prata på riktigt – om svåra saker

Varje dag blir 60 000 barn mobbade i svenska skolor. Varje vecka väljer ett barn att avsluta sitt liv på grund av mobbning. Vi vill stoppa mobbningen i tid. Därför finansierar Länsförsäkringar Kalmar län samtalsspelet Ajabaja som delas ut gratis till barn i Kalmar läns kommuner.

Samtalsspelet Ajabaja är utvecklat på uppdrag och tillsammans med lärare i svenska skolor, med anledning av att personalen idag känner att det saknas bra verktyg för att tala med barn om svåra saker. Bakom spelet står företaget Prata på riktigt som har som mål att minska mobbningen i svenska skolor. Spelet riktar sig till barn i åldrarna 4-8 år och behandlar ämnen som kränkande behandling, mobbning och diskriminering – ämnen som är svåra att diskutera med barn men som lägger grunden för hur man beter sig mot sina medmänniskor.
– Det är med barnen vi verkligen kan göra skillnad. En insats i unga åldrar ger stora möjligheter för att minska risken för mobbning i framtiden, säger Johan Öqvist som tillsammans med Åsa Öqvist grundat företaget.

Det unika med Ajabaja är att det inte kostar skolorna någonting. Istället finansierar olika samarbetspartners utdelningarna till de aktuella kommunerna. I Kalmar län är Länsförsäkringar Kalmar län finansiär och nu väntar en rad utdelningar till kommunerna i området. Kalmar kommun är den första att ta emot Ajabaja och de andra kommunerna kommer att få erbjudandet de kommande åren. Kalmar kommer att få 340 spel att använda i samtliga förskolor, förskoleklasser, årskurs 1-2 och fritidshem i kommunen.
– Vi på Länsförsäkringar Kalmar län jobbar hårt för att motverka psykisk ohälsa och försöka skapa en tryggare framtid för barn och ungdomar. Den här insatsen med Ajabaja är ett konkret och viktigt verktyg i det arbetet, tillsammans med allt annat vi gör, säger Jane Wågsäter, Hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Kalmar län.  

Välkommen att medverka på utdelningen till Kalmar kommun:

När: 25 september

Var: Länsförsäkringar Kalmar läns kontor i Kalmar på Norra Långgatan 17, våning 4 Kalmarsund

Tid: 15.30- 16.30

Länsförsäkringar Kalmar län är ett bolag som ägs och styrs av sina kunder, lokalt här i länet. Vi finns här för att göra våra kunders vardag enklare och tryggare, med bekväma banktjänster, nära rådgivning och heltäckande försäkringsskydd. Men också genom att engagera oss på djupet i det samhälle som vi och våra kunder lever och verkar i. 

Se alla pressmeddelanden