Av: Emil Eklund

Årets Hållbara Inspiratör är utsedd: Ulla Larsson prisas för sitt arbete med restaurang Porten

Nu är det klart: Länsförsäkringar Kalmar läns årliga stipendium Hållbar Inspiratör tilldelas Ulla Larsson som driver Porten café och restaurang i Kalmar. Ulla prisas bland annat för att hon fått ett hundratal personer i arbete, helt anpassat utifrån individens förmåga. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv leder Portens verksamhet till ekonomisk hållbarhet då arbetslöshet och sjukskrivning kostar samhället enorma resurser utöver ett personligt lidande för individen.

Ulla Larsson, årets vinnare av Hållbar Inspiratör.

Hållbar Inspiratör är ett stipendium på 50 000 kronor som delas ut av Länsförsäkringar Kalmar län till en nytänkande och driven entreprenör. Årets stipendium tilldelas Ulla Larsson som driver Porten café och restaurang i Kalmar. Ulla Larsson är en person som på riktigt gör skillnad och som tar ett helhetsgrepp kring hållbarhetsfrågorna genom att kombinera socialt företagande med god vegetarisk och närodlad mat i en trivsam miljö.
– Jag är rörd och tagen. Just nu har jag inga ord, säger Ulla Larsson.

”I år var valet självklart”

Ulla Larsson har under sina fem år med verksamheten Porten, i samarbete med Arbetsförmedlingen, lyckats få ett hundratal personer i arbete, helt anpassat utifrån individens förmåga. Det har exempelvis varit människor som stått långt ifrån arbetsmarknaden på grund av kunskapsbrister i svenska språket eller olika funktionsvariationer. Porten har på så vis varit en port in från utanförskap till innanförskap. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv leder Portens verksamhet även till ekonomisk hållbarhet då arbetslöshet och sjukskrivning kostar samhället enorma resurser utöver ett personligt lidande för individen.
– I år var valet självklart, trots att flera andra starka kandidater har nominerats. Ulla är en värdig vinnare och är oerhört inspirerande då hon har haft en idé och sett till att driva igenom den, med människan i centrum, trots motgångar. Hon har verkligen vägt in alla tre dimensionerna av hållbarhet; ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet i verksamheten, in i minsta detalj. Tror alla som har besökt Porten kan intyga om detta. Vi hoppas att utmärkelsen ska bidra till att fler ska få upp ögonen för sociala företag vilket kan hjälpa fler människor ut i arbetslivet, säger Jane Wågsäter, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Kalmar län.

Ring eller mejla mig gärna

Fakta om stipendiet:

Stipendiet Hållbar Inspiratör om 50 000 kronor ges ut till en nytänkande och driven entreprenör som har införlivat miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet i sin affärsverksamhet. Stipendiatens verksamhet präglas av innovationskraft och inspirerar sin omgivning genom att tänka och agera hållbart. Vinnaren kommer att presenteras och få ta emot priset på Framtidsdagen i Västervik 25 september och i Kalmar 26 september där lokala näringslivet bjudits in av Länsförsäkringar Kalmar län.

Se alla pressmeddelanden