Mopedbilen – en moped med paraply

mopedbil
Foto: Scandinav

Mopedbilen är ett smart fordon – om den används rätt. För ungdomar innebär det en frihet att kunna ta sig till och från skolan och sina fritidsintressen själva även när vädret är dåligt. Den är också en möjlighet för dem som av olika anledningar inte kan köra en vanlig moped. – Den ska däremot i princip ses som en fyrhjulig moped med regnskydd vad gäller säkerhet, säger Maria Wedin, trafiksäkerhetsexpert på Länsförsäkringar.

I veckan kom larm från polisen att olyckorna med mopedbilar ökar. Den främsta orsaken är att hastigheterna manipuleras till upp till 80-90 kilometer i timmen i stället för de 45 kilometer i timmen som är tillåtet.

– Det är allvarligt, fordonen är inte gjorda för att köras i så höga hastigheter. Karossen har inga krockzoner och ger inget som helst skydd vid en olycka, säger Maria Wedin och fortsätter:

– Föräldrar kanske inte förstår riskerna deras barn utsätts för när mopedbilen trimmas. De här ungdomarna har heller varken utbildning eller körkort för så höga hastigheter.

Mopedbilen kan ge en bedräglig känsla av skydd, men hyddan över mopeden har inga krockzoner och är gjord av aluminium eller kompositmaterial.

– Mopedbilen ska inte på något sätt jämföras med en bil vad gäller säkerhet, du är egentligen precis lika oskyddad som på en vanlig moped, säger Maria.

Eftersom mopedbilarna inte får köras på cykelbanor utan på 70-väg ska de vara utrustade med en skylt för långsamgående fordon, för att göra andra bilar uppmärksamma på att det är just en mopedbil.

– Som förälder ska man inte tillåta ungdomarna att ta bort den skylten, vilket tyvärr förekommer. Det skapar onödig stress i trafiken för både bilister och ungdomarna som kör.

 

Några fakta om mopedbil
• Du behöver ha mopedkörkort för moped klass 1, så kallat AM-kort
• Den får gå i högst 45 kilometer i timmen
• Den ska ha en LGF-skylt för att visa andra trafikanter att den är långsamgående
• Mopedbilen är besiktningsfri och skattefri, men du bör besikta den regelbundet för din egen säkerhet. Särskilt om du kört in i en trottoarkant eller liknande som kan skada hjulupphängning eller bromsar
• Krav på trafikförsäkring. En helförsäkring täcker stöld, brand och vagnskada.
• Mopedbilarna blir allt dyrare att försäkra. Det beror bland annat på att de oftast inte går att laga efter en olycka eller kollision.
• Singelolyckor där man sladdar av vägen är vanligast.

Enligt statistik från Moped- och Motorcykelbranschens riksförbund (MCRF) finns det idag 12 786 registrerade mopedbilar i Sverige. Senaste halvåret har 1 155 nyregistrerats vilket är en ökning med 9 % jämför med jan-juni 2018.


Kontakt:

Maria Wedin, trafiksäkerhetsexpert Länsförsäkringar, 073-964 13 45
Länsförsäkringars pressjour, 08-588 418 50, press@lansforsakringar.se

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden