Större risk att vägglusen följer med hem i resväskan

Under 2018 ökade antalet saneringar mot vägglöss som Dalarnas Försäkringsbolag lät göra för sina kunders räkning, jämfört med året innan. Nu under sommarledigheten kommer många hem från utlandsresor – och har med sig vägglöss i bagaget.

Antalet drabbade svenska hem ökar för varje år, vilket beror på att vi reser mer och att vägglusen idag har enmycket större motståndskraft mot insektsmedel.
– Det räcker med att du har lagt resväskan på golvet i hotellrummet för att lusen ska kunna krypa in och följa med hem till Sverige, säger Maria Gustavsson Sjölin, chef bygg- och privatskador på Dalarnas Försäkringsbolag.

2018 lät Dalarnas Försäkringsbolag genomföra 533 saneringar i länet mot just vägglöss. Detta kan jämföras med 2017 då antalet var 423.
– Det beror nog på en kombination av att vi har ökat vårt resande och att vi helt enkelt inte vet vad vi ska leta efter, säger Maria Gustavsson Sjölin.

Men det finns kännetecken: svart spillning, blodfläckar på lakanet och torkade skalbitar är några tecken. Större kolonier av löss ger en lite mjölig doft i rummet. Människor drabbas väldigt olika av betten från vägglöss. Vissa får
stora elaka bett, medan en del knappt får några symtom alls. Men ingenting tyder på att lusen överför sjukdomar.
– Det är mycket svårt att bli av med vägglöss när du väl fått in dem, men det går. Vi använder oss av så miljövänliga metoder som möjligt, samt värmebehandling och tvätt. Att bli av med vägglöss kan ta från några dagar upp till månader beroende på scenario och skada, berättar Maria Gustavsson Sjölin.

Tips till dig som ska ut och resa

Att tänka på inför resan:

  • Välj en resväska med hårt skal som plast eller metall. Ta med dig plastpåsar att lägga kläder och elektriska prylar i – vägglöss kan inte ta sig igenom plast.

När du kommer fram till ditt resmål:

  • Ställ resväskan i badrummet först och se över rummet. Titta noga under sängen, syna sömmar och skrymslen – 90 % av vägglössen finns runt sängen.Använd gärna ficklampa! Upptäcker du små svarta fläckar av spillning eller en lus, be genast att få byta rum.
  • Lägg aldrig väskan på eller under sängen, placera den istället högt och långt borta från sängen. Badkaret är en bra plats om det finns ett sådant. Låt dina kläder ligga kvar i resväskan, och lägg tillbaka kläder som du använt i väskan.

När du kommer hem:

  • Ta aldrig in väskan i sovrummet, placera den utomhus om du kan, eller i badrummet/duschen.
  • Tvätta gärna alla kläder i 60 grader, torktumla eller använd torkskåp.
  • Dammsug resväskan och kasta sedan dammsugarpåsen.

Mer information: 

Maria Gustavsson Sjölin, chef bygg- och privatskador på Dalarnas Försäkringsbolag, 070-349 30 94 eller maria.gustavsson-sjolin@dalarnas.se

Se alla pressmeddelanden