Att inte betala räkningen i tid kan bli ruskigt dyrt

Att januari är en tuff månad för många är väl känt. Jul- och nyårshelgerna tär på kassan och det känns långt till nästa lön. För de flesta löser det sig kanske med att djupdyka i frysen och ta med matlåda till jobbet. Men är det något du ska prioritera så är det räkningarna. En obetald telefonräkning på 600 kronor blev 250 procent dyrare när den inte betalades i tid.

Emma Persson privatekonom Länsförsäkringar

Tillfälliga ekonomiska problem kan uppstå för de flesta. Kanske får man en plötslig utgift, har precis gjort en dyr semesterresa eller så blev julen dyrare än tänkt.

– Det gäller att fråga sig själv om en fattigjanuari beror på en enstaka händelse eller om man möjligen behöver ta ett större grepp kring sin privatekonomi. Att ifrågasätta alla utgifter och att börja bygga upp en buffert tillhör då det allra viktigaste, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Vid en tillfälligt ekonomiskt svår månad bör man också prioritera bland utgifterna. Det allra viktigaste är räkningarna.

– En obetald räkning kan snabbt växa sig mycket dyrare och slutar till sist hos Kronofogden. Ta kontakt med den som skickat räkningen till dig, ofta har ni båda ett intresse av att lösa saken innan det går så långt, säger Emma Persson.

Så här snabbt kan kostnaderna för den obetalda räkningen växa:

Telefonräkningen                                                    600 kr

Påminnelseavgift                                                           60 kr

Inkassoavgift                                                               180 kr

Ansökan om betalningsföreläggande                    300 kr

Ombudsarvode                                                           300 kr

Grundavgift vid verkställighet                                  600 kr

Slutsumma                                                                 2 120 kr

TIPS för att slippa hamna i ekonomiska problem framöver:

  • Om du har svårt att få pengarna att räcka till månadens räkningar, kontakta det företag som ställt ut räkningen till dig. Ofta går det att komma överens om en avbetalningsplan.
  • Kontakta din budget- och skuldrådgivning i kommunen. Här kan du få kostnadsfri få hjälp att hantera din ekonomi.
  • Lägg upp en månatlig överföring till ett sparkonto som dras precis när lönen kommer. En buffert gör att du kan klara tillfälligt tuffa månader eller plötsliga utgifter utan problem.
  • Gå igenom senaste månadens ALLA utgifter. Använder du alla tjänster och prenumerationer du har tecknat? Är t ex matkostnaderna orimligt höga? Ofta hittar man något som går att förbättra.
  • Testa några av de digitala budgeteringsverktyg som finns idag och följ regelbundet dina utgifter och inkomster. Att ha koll på sin privatekonomi är första steget till att förbättra den.
  • Har du kreditkortsskulder eller mindre lån hos flera aktörer? Hör efter med din huvudbank om du kan samla lånen hos dem till en bättre ränta. På så vis får du också en bättre överblick över lånen och avbetalningarna.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 076 -109 27 30
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08-588 418 50

Pressrum med bilder, filmer och logotyper samt kontaktpersoner: https://www.lansforsakringar.se/om-oss/press-media/

Länsförsäkringar på Twitter: www.twitter.com/forsakringar

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden