Emma Persson privatekonom Länsförsäkringar

Dokument & länkar

Influencers – glöm inte att påverka även din egen pension

Emma Persson privatekonom Länsförsäkringar

Influencer, bloggare, youtuber och gamer är alla exempel på nya yrkeskategorier som livnär sig på sin närvaro i sociala medier och som lockar många unga att starta en ny karriär. För de som tar steget att starta ett eget företag är det lätt att glömma två viktiga aspekter av företagandet- pension och försäkringar. Enligt beräkningar saknar fyra av tio företagare med enskild firma och tre av tio med aktiebolag avsättning till tjänstepension.

Som småföretagare, oavsett bransch, är det viktigt att komma ihåg att man är sin egen arbetsgivare. Allt ansvar för försäkringar och pensionssparande faller därför på den som driver företaget – något som är lätt att glömma. Tjänstepensionen utgör en betydande del av den framtida pensionen och därför är det viktigt att komma igång så fort som möjligt med avsättningar till den.

– Jag inser att det inte är det roligaste att tänka på, särskilt om man är ung, nybliven och entusiastisk egenföretagare. Under den första tiden kan du proritera att ta ut en skälig lön från företaget så att du bygger upp din allmänna pension - den baseras nämligen på din arbetsinkomst och inte inkomst av kapital, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Utöver pensionen är det också viktigt att skaffa ett bra försäkringsskydd. Jobbar du hemifrån i ditt företag räcker det inte med hemförsäkringen. Utöver det är det bra med en sjuk- och olycksfallsförsäkring som kan täcka eventuella inkomstbortfall i samband med sjukdom.

– Som egenföretagare är du ofta företagets viktigaste tillgång. Om du blir sjuk och inte kan arbeta får det stora konsekvenser både för företaget och din egen ekonomi. Har du familj är det fler som påverkas. Det går att teckna smidiga försäkringspaket för företagare via nätet. Gör det redan idag, uppmanar Emma Persson.

Tips till dig som startar eget företag:

  • Ta ut en så hög lön som möjligt.
  • Se till att försäkra både dig själv och din egendom, som till exempel datorer och kameror som du använder i verksamheten.
  • Försök att starta ett pensionssparande så snart det är möjligt.
  • Läs på om skatteregler för influencers så att du vet vad som gäller.

Om beräkningarna: Länsförsäkringar bearbetade statistik, med hjälp av konsultföretaget Arkwright, om småföretag inhämtad från SCB. För att komma med i statistiken sattes en gräns på minst 100 000 kronor i personalkostnader för aktiebolag och handelsbolag. För enskilda firmor krävdes att de hade 100 000 kronor i överskott av aktiv näringsverksamhet.

Läs mer här:

För ytterligare information kontakta:

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, telefon 076-109 27 30

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 418 50

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden

Dokument & länkar