4 säkra tips för sportlovet

Har du rätt försäkring om någon i familjen vurpar i backen eller blir av med skidorna? Och hur reser man säkert till snö och stugmys? Se våra bästa tips för sportlovet!

1. Packa smart

Det är en hel del som ska få plats i bilen inför en vecka i snön eller besöket hos tjocka släkten. Här är några tips som ger lugn bakom ratten när tetris-övningen är klar.

  • Försök placera det tyngsta i botten av bagageutrymmet och nära bilens sidoväggar och ryggstöd.
  • Undvik lösa föremål så att inget kastas omkring i bilen vid en kraftig inbromsning.
  • Lasta inte takboxen för tungt, då blir bilen mer instabil och ökar risken för sladdar och häftiga kast.
  • Fyll upp takboxen med lätta saker och packa så tätt som möjligt.
  • Packa inte bilen kvällen före resan, då ökar risken för bilinbrott.

2. Håll skärpan vid ratten

Många råd kring säker bilkörning känns självklara men är lätta att glömma bort när barnen stökar runt i bilen och hela familjen vill komma fram NU. Håll huvudet kallt och se till att komma fram säkert istället för att jaga minuter.

Försäkrad till tänderna eller grundläggande skydd?

Vad händer om bilen krånglar efter halva vägen eller om du råkar köra in i bilen framför i halkan? Kolla gärna upp vad som ingår i din bilförsäkring innan avresan. Det här är de olika nivåerna i vår bilförsäkring.

3. Var redo för vägarna utomlands

Vankas det sköna svängar i alperna eller en roadtrip utanför Sverige? Härligt. Innan resan kan det vara värt att kolla upp vilka regler som gäller för dubbdäck och om du behöver ett Grönt kort som bevis på att du har trafikförsäkring.

Få koll på det du behöver inför bilresan utomlands

4. Var rätt försäkrad vid otur i backen

En sportig vecka kan också innebära ökad risk för att något oförutsatt händer. Kolla upp att du och familjen är rätt försäkrade om någon i familjen skadar sig eller blir sjuk. Särskilt viktigt är det att barnen har en barnförsäkring, som täcker både sjukdom och olycksfall. Skulle något hända kan barnförsäkringen exempelvis ersätta bestående skador efter olyckan, något den vanliga hemförsäkringen inte täcker. Och glöm inte dig själv – som vuxen behöver du en separat olycksfallsförsäkring.

Och slutligen det viktigaste – njut av en härlig vecka och en välbehövlig paus i vardagen!

Se alla nyheter