På egen risk – nu även i Hassela

Den 25 maj ordnar ungdomsgården i Hassela en kväll om trafiksäkerhet. Även om det går bra för de allra flesta ungdomar i trafiken, händer det ibland att olyckan är framme. De senaste åren har det till exempel skett svåra olyckor där ungdomar har skadats eller till och med dött.

Bild från december 2021 då På egen risk besökte fritidsgården Drivknuten i Hudiksvall

- Vi vill ge våra ungdomar möjlighet att lära sig saker som de kan ha nytta av när de är ute och kör, säger Helena Näslund, fritidsledare vid ungdomsgården i Hassela. Det här också ett sätt för oss vuxna att visa att vi bryr oss om dem. De är verkligen oersättliga, och de behöver förstå det, säger Helena Näslund.

Många av ungdomarna som kommer till fritidsgården bor långt ut på landsbygden. Det gör att det har långt till skola, jobb, vänner och så vidare.

- En EPA-traktor, A-traktor eller moppebil blir då ett väldigt värdefullt transportmedel, säger Helena Näslund.

Även om det går bra för de allra flesta så händer det ibland att olyckan är framme. De senaste åren har det till exempel skett svåra olyckor där ungdomar har skadats eller till och med dött. Under kvällen kommer ungdomarna bland annat att få träffa och lyssna till Jennie Hedqvist. Jennie är mamma till Felix, en av ungdomarna som så tragiskt omkom i trafikolyckan i Sörfors för två år sedan.

Räddningstjänsten i Hassela kommer också vara på plats för att iscensätta en olycka där en bil måste klippas upp.

Länsförsäkringar Gävleborg stöttar ekonomiskt

Kvällen genomförs av Hassela fritidsgård och Nordanstigs kommun. För finansiering står Länsförsäkringar Gävleborg.

- För oss är det viktigt att stötta andra föreningar och verksamheter som ser till att skapa en meningsfull och trygg fritid för barn och unga här i länet, säger Ann-Sofie Wesslén-Weiler, hållbarhetsansvarig vid Länsförsäkringar Gävleborg.

- Det är också väsentligt, och självklart, att arbeta skadeförebyggande. Den bästa skadan är ju den som aldrig händer. Om vi kan bidra till att förhindra skador så långt som det går håller vi nere skadekostnaderna i samhället, säger Ann-Sofie Wesslén-Weiler.

Det här är andra gången som På egen risk anordnas. I december 2021 hölls en första kväll på fritidsgården Drivknuten i Hudiksvall.

Läs reportaget om "På egen risk" här
 

raddningsarbete_555x300.jpg

Det här händer under kvällen i Hassela:

  • Utställning:
    Vem har snyggast epatraktor eller bil? Ställ ut din epatraktor eller bil. Anmäl dig på Fribergsvägen från 16.00 fram till 17.30.
  • Felix mamma berättar: Att mista sitt barn i en trafikolycka
    Hasselagården kl. 17.00. Jennie Hedqvist vet hur det känns. Hon är mamma till Felix, en av ungdomarna som så tragiskt omkom i trafikolyckan i Sörfors för två år sedan. Polisen medverkar också och berättar bland annat hur det går till när de tvingas lämna tragiska besked till anhöriga.
  • Räddningstjänsten iscensätter en bilolycka.
    Räddningstjänsten i Hassela iscensätter en olycka där en airbag kommer att lösa ut och bilen måste klippas upp. "Olycksplatsen" är Konsumtorget kl. 19.15.
  • Testa hastigheten med polisens laser.
    Polisen sätter upp en fartkontroll där du kan testa din EPA eller bil. Stämmer hastigheten överens med vad din mätare visar?
  • Racerbilstävling.
    Vem rattar den radiostyrda bilen skickligast? Tävlingen börjar kl. 17.00 på Hasselagården och vinnaren koras kl. 19.30.
  • Mat i magen.
    Från 16.00 är Murrikan fylld med burgare och föräldrarna som håller i racerbilstävlingen bjuder på fika på Konsumtorget från kl. 18.30.

Har du funderingar, kontakta mig!

Se alla nyheter