Så funkar hemförsäkringen när du tar emot flyktingar i hemmet

Vår region förbereder sig för att ta emot allt fler flyktingar från Ukraina. För dig som funderar på att hjälpa och ta emot flyktingar i ditt eget hem är det viktigt att veta hur hemförsäkringen gäller och att du meddelar ditt försäkringsbolag.

Nu när många visar sitt engagemang och välkomnar flyktingar till sin bostad är det viktigt att alla kan känna sig trygga med att hemförsäkringen skyddar samtliga boende lika mycket.

- I normala fall behöver inneboende en egen separat hemförsäkring. Men i och med att EU nu har aktiverat massflyktdirektivet så förändrar vi och de flesta andra försäkringsbolag villkoren vilket innebär att flyktingar täcks av hushållets egen försäkring utan extra kostnad, säger Anette Granberg produktspecialist Boende på Länsförsäkringar Bergslagen.

Med en hemförsäkring skyddar du inte bara din bostad och dina saker om något oförutsett skulle hända. I försäkringen ingår också reseskydd, överfallsskydd, ansvar och rättsskydd. Det kan till exempel vara till hjälp om en flykting råkar ut för en stöld eller blir skadeståndsskyldig.

- Det viktiga är att man kontaktar sitt försäkringbolag om det blir aktuellt att ta emot flyktingar i sitt hem. För oss på Länsförsäkringar Bergslagen behöver vi veta vilka som nu ingår i hushållet, så vi vet vilka som ska täckas av hemförsäkringen, säger Anette Granberg

 

Frågor och svar:

Fler frågor och svar om hur hemförsäkringen gäller om man tar emot flyktingar i sitt hem finns här

 

 

 

Se alla nyheter