Många myter kring personförsäkring – det här är vad som gäller

Med handen på hjärtat – vet du egentligen vad som ingår i en personförsäkring? Inte? Lugn – du är inte ensam. – Det kan vara svårt att veta exakt vad man behöver för skydd, säger Hannah Enesten, produktägare personförsäkring på Länsförsäkringar Älvsborg, som reder ut den snåriga djungeln.

Den kanske största myten, som Hannah Enesten gärna pickar hål på, är att ett bra personskydd automatiskt ingår i hemförsäkringen eller via jobbet.
– Det är visserligen sant att det oftast ingår en försäkring via jobbet, i en gruppförsäkring, men det är väldigt få som vet vad den ersätter och vart man ska vända sig om något händer. Vissa hemförsäkringar har personförsäkring som tillägg, men det ger långt ifrån samma skydd som när man tecknar en fristående försäkring. De allra flesta bolag, inklusive Länsförsäkringar, slutar nu att erbjuda den typen av tillägg eftersom det inger en falsk trygghet.

Många saknar skydd

Hannah berättar att det är väldigt många som går oskyddade utan att tänka igenom vad det kan innebära ekonomiskt om en olycka skulle inträffa eller om man blir allvarligt sjuk.
– De flesta som har en gruppförsäkring via arbetet har enbart en olycksfallsförsäkring och den kan vara bra, men det absolut svåraste och det som påverkar ekonomin mest är om man skadar sig eller blir så allvarligt sjuk att man kanske inte kan fortsätta att jobba.

Varför tror du att det är så svårt för de flesta att veta vad som ingår i en personförsäkring?
– Vi är duktiga på att försäkra vårt hus, för det påminner banken oss om, och vi är duktiga på att försäkra vår bil, för det måste vi enligt lag. Sedan har vi lärt oss att försäkra våra barn och husdjur. Men endast en mycket liten andel av den vuxna befolkningen har ett tillräckligt omfattande personskydd. Många vet att man ska ha en livförsäkring, men den tecknar man inte för sin egen skull, utan för de efterlevande. Vi glömmer lätt det som kan drabba oss själva, att vi blir sjuka och skadade och det är den delen vi missar trots att det är det vanligaste som inträffar.

Ger ersättning för mycket

En fristående personförsäkring, förklarar Hannah, kan ge ersättning för mycket, även om inte det allvarligaste händer.
– Man behöver inte bli jättesjuk eller skadad för att en personförsäkring ska vara bra att ha. Du får också ersättning om du bli inlagd på sjukhus en dag eller två eller om du har skadat knät och behöver ta dig till och från sjukgymnasten ett par gånger.

En personförsäkring kostar nästan lika mycket som en villaförsäkring. Det är inte så konstigt eftersom den ska kunna hjälpa till på flera olika sätt, men det är ändå en ansenlig summa för många och det ska man ha respekt för.
– Om man som kund tänker att man ändå inte får något för det så är det lätt att rationalisera bort sig själv och prioritera andra utgifter. Men det är viktigt att veta att vi vill ersätta våra kunder. Det värsta som finns är att få prata med en kund som har alla andra försäkringar i ordning men nu står helt utan skydd vid en allvarlig olycka. Att tänka efter före kan förändra ett helt liv, säger Hannah.

Flest olyckor på hemmaplan

Det spelar inte heller någon roll var du råkar ut för ditt olycksfall eller blir sjuk – så länge du är folkbokförd och skriven i Sverige.
– Du behöver vara svensk medborgare, vara bosatt i Sverige och ha tecknat försäkringen innan du åker om det skulle hända något på resan. Men var det sker spelar ingen roll. De akuta kostnaderna när du reser ersätter hemförsäkringen, sedan tar personförsäkringen över. Men de flesta olyckor sker ändå på hemmaplan. Vi hänger på stegar och klipper fruktträd, byter gardiner, hoppar studsmatta med barn eller barnbarn, spelar padel med engagemang och kastar oss ut i pulkabacken. Det är oftast då olyckan är framme, avslutar Hannah Enesten. 

Se alla nyheter