Boom för elcyklar och elsparkcyklar – men många saknar rätt försäkring

Trots nedstängda fabriker och leveransproblem under pandemiåret 2021 ökade försäljningen av elcyklar och elsparkcyklar. Det märks också i olycksstatistiken, då allt fler uppger att de antingen trillat själva, blivit påkörda eller skadat andra. Ett stort problem är att många är oförsäkrade för den här typen av olyckor.

Hannah Enesten, produktägare personförsäkring på Länsförsäkringar Älvsborg.

– Det är tyvärr vanligt att man åker två och två på en elsparkcykel, kanske med höga klackar eller en sen mörk kväll på väg hem från något trevligt. Man glömmer att man utsätter både sig själv och sina medtrafikanter för fara. Det är viktigt att veta att det här är ett fordon som inte har någon trafikförsäkring kopplad till sig, vilket innebär att det inte finns något skydd om olyckan är framme, säger Hannah Enesten, produktägare personförsäkring på Länsförsäkringar Älvsborg.

Låt en läkare dokumentera olyckan

Både elcyklar och elsparkcyklar kan visserligen ersättas av hemförsäkringen, men få känner till att du själv inte får någon ersättning när du cyklar omkull.
– Vi helförsäkrar oftast våra bilar, så det vore väl klokt om vi även helförsäkrade oss själva, säger Hannah.

När olyckan väl är framme, vad ska man göra då?
– Att man fått det dokumenterat av en läkare är en förutsättning om man ska få någon ersättning från sin personförsäkring, så det viktigaste är att direkt söka läkarvård även om du tror att en lite större skada ändå läker av sig själv. Besök en vårdcentral för dokumentation, det är viktigt att vi vet när olyckan inträffade om du till exempel får ett ärr eller annat bestående men, förklarar hon.

Tror många svenskar att vi har ett bättre skydd än vad som faktiskt är fallet?
– Ja, så är det. Skulle du bli sjukskriven får du såklart viss hjälp från Försäkringskassan, men det är ju bara under en kortare tid tills du står på benen igen. Du får ingen ersättning för att du till exempel inte har samma funktion i ett skadat knä som före en olycka, om man inte är försäkrad.

Samtidigt, påpekar Hannah Enesten, förstår fler och fler nyttan med personförsäkringar;
– Under den senaste tiden har vi sett ett ökat intresse. Pandemin har gett en större medvetenhet om att man kan bli långvarigt sjuk även av en influensa, där man faktiskt kanske inte blir helt återställd.

Olika nivåer att välja mellan

En personförsäkring kostar olika beroende på vilket skydd du väljer. Endast en olycksfallsförsäkring kostar något mindre medan varianten som även innehåller sjukförsäkring kostar lite mer. Du kan också välja olika nivåer, så kallade försäkringsbelopp, som din ersättning baseras på om oturen är framme. Men det är enklare än vad man tror och du kan klicka här för att se vad de olika alternativen skulle kosta just för dig.
– Det kan kännas tråkigt att tänka på vad som händer om du skulle skada dig men att tänka efter före gör all skillnad i världen här, avslutar Hannah Enesten.

Se alla nyheter