Oväder på väg in över länet

Under onsdag och torsdag denna vecka kommer ett oväder med mycket varierat väder att dra in över vårt län. SMHI's prognos visar att det kommer att komma stora mängder nederbörd, temperaturen slår om till plusgrader och det kan komma att blåsa hårt. Framförallt ser det ut att drabba fjällområdena mest, men det kommer att påverka hela vårt län på olika sätt.

Har du ett fritidshus i Jämtland eller Härjedalen?

Då behöver du ordna med tillsyn efter att ovädret har dragit förbi. Hårda vindbyar i kombination med stora mängder nederbörd kan orsaka snötryck och elavbrott och det är inte säkert att de värmekällor du har i fritidshuset klarar av att starta igång efter ett elavbrott.

Om du inte kan besöka fritidshuset själv, ordna med tillsyn från någon på orten. Om ditt fritidshus står utan värmekälla kan det innebära att vattenledningarna fryser och i värsta fall sprängs med vattenskador som följd.

Läs mer om vad du ska tänka på och hur din försäkring gäller.

Gör vägar för rinnande vatten

En stor del av nederbörden kommer att falla i regn, det är ovanligt för den här årstiden och kan medföra stora problem. Ta en titt runt din fastighet och försök se till att vattnet som kommer kan ta vägen någonstans bort från huset. Om du har en dagbrunn i närheten, kolla om den kanske behöver hackas fram för bästa möjliga avrinning. Kolla gärna så att stup- och hängrännor är fria och inte blockerade av snö och is. 

Nattens oväder med stora mängder nederbörd som även kommer fortsätta under dagen kan ge vattenfyllda källare och andra vattenskador.

Om vatten redan tränger in i huset


Bryt strömmen eftersom vattnet kan vara strömförande.

  • Försök avleda vattnet genom att göra ett enkelt dike.
  • Täta ventiler och andra öppningar.
  • Om vattnet kommer in via golvbrunnarna - tryck in en filt eller handduk i brunnen och lägg en rejäl tyngd på minst tio kilo ovanpå.
  • Torka, pumpa eller ös ut vatten så fort som möjligt.
  • Kontakta Räddningstjänsten på larmnumret 112 om läget blir för besvärligt.


Här kan du läsa mer om åtgärder vid översvämning

Snötryck på tak

Nederbörden kommer att variera i länet och det kan komma i regn eller blötsnö. Oavsett kommer det innebära att den snö som redan ligger på taken blir tung och i kombination med den nya nederbörden kan det orsaka ett tryck som är problematiskt.

Om du har möjlighet innan ovädret kommer - skotta av snö från taken. Om du har en villa eller ett fritidshus med ett så kallat sadeltak och ingen huskropp i vinkel, behöver du normalt inte skotta alls, men det är viktigt att ha tillsyn och skotta även dessa om det samlas för mycket snö. Tänk på att skotta taken på farstukvist och altan, eftersom utskjutande byggnadsdelar normalt inte täcks av försäkringen, det gäller även uthus, garage och liknande.

Läs mer om snötryck och hur din försäkring gäller.

Undvik att resa på våra vägar

När ovädret drar in kommer det troligen att bli mycket dåligt väglag och kan du undvika resor längs våra vägar dessa dagar så bör du göra det. Om du ändå måste du ge dig ut på vägarna, ta med varma kläder, varm dryck i termos, spade och gärna en hink sand. Om du fastnar kan väntan på bärgning och hjälp bli lång. Var beredd på olika situationer och väderlägen.

Om olyckan är framme

Då ska du så snart som möjligt göra en skadeanmälan till oss så hjälper vi dig.

Skadeanmälan gör du snabbt och enkelt via vår app eller webbplats.

Stängda kundentréer torsdag och fredag

Vi är tvungna att stänga våra kundentréer i Östersund, Åre och Vemdalen under torsdag och fredag. Detta för att kunna hålla hög beredskap och ta hand om de kunder som eventuellt drabbas i ovädret som drar in över vårt län.

Du når oss som vanligt på telefon och via våra digitala kanaler.

Vi hoppas att du som kund har överseende med detta och att du har möjlighet att besöka oss nästa vecka istället.

SMHI's vädervarningar

Ha koll på SMHI's vädervarningar så har du bra koll på läget. 

SMHI's vädervarningar

Press och media

Kontakta Krister Holm, pressansvarig

Telefon: 063-19 34 29
E-post: krister.holm@lfz.se

Se alla nyheter