”Nu kan vi hjälpa fler i Örebro till ett tryggare liv”

Via Matcentralen i Örebro hjälper Stadsmissionen hundratals barn varje vecka till ett bättre liv. Att de nu får ett rekordstöd från Länsförsäkringar Bergslagen är mycket välkommet. – Länsförsäkringars kunder kan känna sig trygga med att pengarna verkligen kommer göra nytta, säger Fredrik Karlsson, direktor på Örebro stadsmission.

Fredrik Karlsson
Fredrik Karlsson, direktor på Örebro stadsmission

Örebro stadsmission har länge arbetat med att dela ut mat till behövande, men när de för ett par år sedan gick ihop med Immanuelskyrkan kunde de starta Matcentralen och därmed nå en målgrupp de inte tidigare haft så lätt att få kontakt med: barnfamiljer.
– Tyvärr finns det många barnfamiljer som har det riktigt tufft i Örebro. Flera tusen barn lever i familjer som inte får ekonomin att gå ihop. Det är ofta så att de insatser de egentligen har rätt till inte kommer dem till del. Då finns vi där med en så avgörande sak som tillgång på mat, säger Fredrik Karlsson.

Bygger på medlemskap

De som vill få tillgång till Matcentralen behöver ett medlemskap. Det får de efter en enkel genomgång av privatekonomin – för att de som behöver mest hjälp ska få det. För en medlemsavgift på 50 kronor kan de hämta mat fem gånger.
Själva centralen är utformad som en butik, där medlemmarna själva plockar den mat de vill ha i en varukorg. Maten kommer från butiker, grossister och producenter.
– Det är till allra största del överskottsmat som skulle bli svinn, alltså slängas, om vi inte tog hand om den. Med väldigt lite inköp kan vi erbjuda väldigt mycket mat. Ofta passerar över ett ton mat här varje vecka, som annars skulle slängas, säger Fredrik.
Matcentralen är också en ingång till att hjälpa barnfamiljerna med mer än mat.
– Via Matcentralen når vi 600 personer i veckan, varav omkring 400 är barn. Vi bygger relationer och skapar förtroende och då vill vi bygga på det genom att bidra med vägledning och stöd. Det kan vara att hjälpa in i arbete, hjälpa till med relationen till hyresvärden och annat.

Största bidraget hittills

Att stadsmissionen nu får en miljon kronor av Länsförsäkringar Bergslagen, som början på ett långsiktigt samarbete, betyder mycket enligt Fredrik Karlsson.
– Vi är jätteglada för ett så generöst bidrag, det är det största vi har fått från något företag. Tack vare det kan vi bibehålla den verksamhet vi har, men också utöka så att vi kan hjälpa fler familjer. Med det här upplägget motsvarar varje krona vi får in kanske mat för fyra kronor, eftersom vi jobbar med överskottsmat. Länsförsäkringar Bergslagens kunder kan känna sig trygga med att det blir verklig nytta av det här samarbetet.

Mat och ekonomi

  • Varje år slängs cirka 100 000 ton livsmedel i Sverige, hos butiker, industrier och grossister.
  • Matcentralen i Örebro räddar årligen cirka 100 ton mat från att slängas.
  • 1–4 procent av Sveriges befolkning lever i matfattigdom – har inte råd att handla mat, prioriterar bort mat och köper systematiskt näringsfattig mat.
  • 11,7 procent av barnen i Örebro lever i ekonomisk utsatthet.

Källa: SCB

Se alla nyheter