Köksspisen - den vanligaste orsaken till brand i östgötska hem

Det är på spisen som flest bränder startar i både de östgötska och svenska hemmen. Statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visar att räddningsinsatserna för spisbränder har ökat med 72 procent sedan 1998 nationellt.

Man somnar ifrån spisen

Så här i adventstider tänker nog många att levande ljus eller tända kaminer orsakar flest bränder. Men långt fler bränder som kräver räddningsinsatser startar i köket.

Enligt statistik från MSB orsakades bränder som börjat i köket 70 uttryckningar i Östergötland under 2019. 38 av dem gick att härleda till köksspisen medan bränder som orsakats av levande ljus var endast fem.

-Det händer att man glömmer att man har något på spisen, tar kanske ett telefonsamtal eller går iväg för att göra annat en stund. Tyvärr kan det vara förenat med brand, som dessutom kan utvecklas snabbt, säger Helena Hellsten, ansvarig Skadeförebygg på Länsförsäkringar Östgöta. 

Olja som används i matlagningen kan lätt fatta eld om den blir för het. En kastrull med olja kan börja brinna på bara några minuter om den lämnas utan uppsikt.

-Induktionshällar blir varma snabbt, vilket gör det ännu viktigare att inte lämna köket i samband med matlagning. Vanliga plattor som glöms kan leda till att värme strålar upp i spisfläkten och fett som samlats där kan droppa ner på plattan och börja brinna, säger Helena Hellsten. 

Flera saknar brandvarnare

Oroväckande är att många inte har brandvarnare i sina hem. Vid hela 27 procent av de bränder som krävt räddningsinsatser och orsakat skada i östgötska bostäder under 2019 fanns det ingen brandvarnare, enligt MSB:s statistik.

– Du ska alltid se till att ha en fungerande brandvarnare nära köket för att varna om det börjar ryka eller brinna. Om ett kokkärl fattar eld gäller det att agera snabbt så att elden inte tar fart. Då ska du först stänga av spisfläkten och sedan kväva elden med ett lock eller en brandfilt. Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja, det kan orsaka en explosion och antända resten av köket.

– Släck bara branden om du tror att du klarar det, i annat fall rädda alla i bostaden och larma 112, säger Helena Hellsten. 

En annan mycket bra åtgärd är att installera en spisvakt som bryter strömmen innan det blir för varmt och maten fattar eld. 

 

Fyra vanligaste utrymmena där brand startade i östgötska bostäder 2019:

Antal insatser
Totalt

Andel

Kök

70

42%

Altan eller balkong

14

8%

Vardagsrum

13

8%

Källare, inte boyta

10

6%

Så undviker du brand i ditt kök:

  • Lämna inte köksspisen när den är på
  • Rengör spisfläkten regelbundet
  • Var försiktig när du lagar mat med het olja
  • Lägg inga saker på spisen, även när den är avstängd.
  • Ha en brandfilt eller ett lock nära till hands vid matlagning
  • Installera en spisvakt som bryter strömmen

Se alla nyheter