Fyra enkla tips som gör din tjänstepension bättre

Tjänstepensionen är den mest populära arbetsförmånen man kan ha som anställd i Sverige. Det är inte så konstigt, för ingen annan förmån påverkar din ekonomi så mycket.

Omkring 90 procent av alla anställda i Sverige har tjänstepension. Trots det vet många inte hur mycket de får i pension eller hur deras pengar är placerade.

Många upplever att pensionssystemet är för komplicerat. Ofta känns också pensionen avlägsen, något som ligger så långt fram i tiden. Det gör att man ofta inte agerar tidigt.

 • Hela yrkeslivet bygger pensionen. Varje år och varje lön räknas. Så ju tidigare man försöker påverkar pensionen, desto större effekt kan man få, säger Trifa Chireh, pensionsspecialist på Länsförsäkringar.

Allmän pension ger dig ungefär hälften av slutlönen den dagen du går i pension. Tjänstepensionen kan ge dig ytterligare 25-50 procent.

 • Oavsett av hur nära eller avlägsen pensionen du är så är det viktigt att påverka din situation och skaffa dig den pension du önskar i framtiden, säger Trifa Chireh.

Vår pensionsexpert Trifas fyra tips för en bättre tjänstepension

 1. Skaffa överblick på Minpension.se
  Har du noll koll? Börja på minpension.se. Här kan du logga in med bank-id, göra en prognos, och få en totalbild över din pension.

 2. Snacka tjänstepension på anställningsintervjun
  Bara 2 av 10 pratar om tjänstepension på sin anställningsintervju. Glöm inte det – för här finns stor möjlighet att påverka.

 3. Ta rätt risk
  Tjänstepension är ett långsiktig sparande. Ju yngre du är, desto mer risk kan du ta i dina placeringar. Det kan löna sig över tid.
   
 4. Flytta din tjänstepension
  Om du haft många arbetsgivare kan du ofta flytta din tjänstepension. Kolla vilket bolag som har villkor och erbjudanden som passar dig bäst. Länsförsäkringar erbjuder just nu 3 % i flyttbonus, läs mer här.

Bonustips för dig med högre lön: Löneväxla!

Om du har en lön på mer än 45 000 kronor per månad – då kan det löna sig att löneväxla. Läs mer om det här.

Se alla nyheter