Faran över – eller?

Under våren fick vi uppleva modern tids största börsfall. Men återhämtningen gick fort och nu är pensionskundernas kapital tillbaka på högre nivåer än för ett år sen. Så hur ska man som kund tänka nu? Är faran verkligen över?

Vi frågar Jim Rotsman, chef Fond & Garanti på Länsförsäkringar Fondliv.

Hur kommer det sig att börserna har återhämtat sig så starkt?

Egentligen är det ganska enkelt. Börserna rasade för oron över Corona och nedstängningen av länder och att det i sin tur påverkar börsbolagens intjäning. Enligt marknaden är det värsta över och vi är på väg till någon typ av normalläge igen och då stiger börserna. Dessutom har det pumpats in enorma summor pengar i de finansiella systemen som också lägger grunden till en snabb återhämtning.

Finns risken att optimismen är överdriven?

Det finns absolut en risk, i synnerhet om vi får en kraftig andra våg. Men börsbolagen skiljer sig åt, vissa har till och med gynnats av det speciella läge vi har nu.

Bör man på något sätt skydda sig mot nya börsfall?

Det är svårt att tajma marknaden. Jag tycker snarare att man ska vara långsiktig och hela tiden gå tillbaka till sin spartid och riskprofil. Om det var svettigt när börsen rasade kanske det var för att man hade för mycket aktier och då är det bra att minska risken nu efter uppgången. Men är man långsiktig tycker jag att man ska ta aktiemarknadsrisk. Vi är positiva till börsen på lång sikt.

Hur har Länsförsäkringars pensionskunder agerat under krisen?

Överlag är det få kunder som har agerat. Men vissa aktiva kunder och främst de som står inför pension valde att sälja precis när det började rasa. Men efter det värsta raset var över och under våren har våra kunder köpt aktiefonder igen.

Se alla nyheter