Vi skänker 150 000 kronor till Majblomman i Västernorrland

Många barnfamiljer i länet har det tufft ekonomiskt och riskerar att få det värre under rådande pandemi. I år skänker vi därför 150 000 kronor till Majblommans lokalföreningar här i Västernorrland. Genom Majblomman kan föräldrar söka bidrag till sitt barn för exempelvis en cykel, kläder, skor eller avgift till fritidsaktiviteter.

barn med väskor som säljer majblommor
I år utökar vi vårt samhällsengagemang för barn och ungdomar och skänker 150 000 kronor till Majblomman.


- Vi är ett kundägt lokalt företag och en av våra hjärtefrågor är att bidra till ett tryggt och hållbart Västernorrland. Vi hoppas därför att vår gåva till Majblomman gör att fler barn kan se framemot en aktiv och härlig sommar och att fler föräldrar slipper oroa sig för sin ekonomi, säger Mikael Bergström, vd på Länsförsäkringar Västernorrland.

Mindre medel att dela ut i år

Organisationen Majblomman arbetar för att motverka barnfattigdom och har i 113 år samlat in pengar genom den traditionella majblommeförsäljningen varje vår. Efter Corona-utbrottet tvingades årets försäljning istället ske digitalt.

- Insamlingen gick bättre än vi vågat hoppas på men går inte att jämföra med barnens försäljning. I år har vi totalt i hela landet fått in cirka 10,6 miljoner kronor mot de 67 miljoner vi samlade in 2019. Det känns väldigt frustrerande detta år när barnen behöver oss bättre än någonsin och därför är gåvor från företag och privatpersoner mer än välkommet, säger Tove Lindahl Greve, generalsekreterare på Majblomman riksförbund.

Bidrag till cykel och fritidsaktiviteter

I Västernorrland har Majblomman 22 lokalföreningar där barnfamiljer i länet kan söka ekonomiskt stöd.

- Stödet gör det möjligt för ett barn att till exempel få gå i olika idrottsaktiviteter och därmed dela gemenskap med andra. Vi kan betala medlemsavgift till en idrottsförening och se till att barnet har den utrustning som krävs, säger Margit Bäckman från Majblommans lokalförening i Härnösand.

Ibland kan det också handla om att få göra något man annars inte har råd med som att gå på restaurang, bio eller att få ordna ett eget barnkalas.

- Det är många barn som lever under väldigt begränsade omständigheter och ett bidrag från Majblomman kan underlätta mycket för familjen. Gåvan från Länsförsäkringar Västernorrland betyder mycket för oss lokalföreningar i länet. Vi tackar särskilt mycket och varmt för detta initiativ, säger Margit Bäckman.

Sök ekonomiskt stöd

Majblomman är en ideell organisation som delar ut ekonomiskt stöd i mån av resurser. Ekonomiskt stöd kan sökas för barn upp till 18 år i familjer där pengarna inte räcker till. 

Bidra med en gåva

Du kan stötta genom att ge av din tid eller en gåva i form av pengar. Du kan till exempel bli volontär, månadsgivare eller ge en gåva både som privatperson och företag.

Läs mer

Läs mer om vårt samhällsengagemang i Västernorrland

Se alla nyheter