Larmprojekt ska minska vattenskador - Sundsvalls rena vatten ett problem

Risken för vattenskador i kök är bland de högsta i landet i Sundsvall. Länsförsäkringar Västernorrland har därför startat ett förebyggande projekt där man erbjuder gratis installation av vattenlarm till villakunder i de värst drabbade områdena. I år har turen kommit till Haga, Övre Bosvedjan och Ljustadalen där 300 kunder får vattenlarm installerad.

Skylt i häck
Nu vattensäkrar vi köken hos våra villaförsäkringskunder i Haga, Övre Bosvedjan och Ljustadalen.

I Sundsvall löper man dubbelt så stor risk att drabbas av en vattenskada som i övriga Sverige. Det kan tyckas märkligt, särskilt som en bidragande orsak är Sundsvalls rena vatten vilket innehåller ovanligt lite kalk. Kalkhaltigt vatten bildar en skyddande hinna som förhindrar att rör och kopplingar påverkas av kemiska reaktioner och blir sköra. I Sundsvall uteblir alltså det skyddet.
 
– Det är självklart positivt att vårt dricksvatten håller hög kvalitet. Tyvärr ökar det också risken för vattenskador, men det går att förhindra, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.
 
Liten läcka kan göra stor skada
En typisk vattenskada i ett kök uppstår genom att en koppling till en vattenledning står och droppar. Eftersom vattenmängden är så liten, finns det risk att ingen märker något förrän efter väldigt lång tid – och då kan det vara för sent. Fukt och värme tillsammans med gipsskivor, trägolv och spånplattor skapar dessutom en bra grogrund för mögel som kan leda till allergier och ohälsa.

– Om köket ligger i en öppen planlösning kan ett helt våningsplan skadas. Det är kostsamt och kan innebära att de boende måste evakueras i upp till sex månader. Vattenskador tar lång tid att reparera, säger Christoffer Jonsson.
 
Vattenlarm minskar vattenskador
För att undvika vattenskador gäller det därför att bygga rätt så att dolda utrymmen som diskbänksskåp har vattentäta golv. Att även installera ett vattenlarm i diskbänksskåpet är ytterligare en bra försäkring mot vattenskador. Larmet fungerar som en brandvarnare, men reagerar på vatten.
 
Tidigare har Länsförsäkringar Västernorrland installerat gratis vattenlarm till 500 villakunder på Alnö och i höst har turen kommit till villakunder i Haga, Övre Bosvedjan och Skön.
- De här bostadsområdena har fler vattenskador än andra områden i Sundsvall. Därför riktar vi vårt vattenlarmsprojekt till dem i första hand. Vi hoppas att vi genom att försöka att förhindra vattenskador tillsammans med våra kunder kan hålla kostnaderna nere och erbjuda rimliga priser på våra försäkringar, förklarar Christoffer Jonsson.

Se alla nyheter