Låt 2023 bli året du får koll på din pension

Under mars får alla pensionssparare i vår del av Skåne ta del av sina orangea kuvert. Men hur många öppnar dessa? För dig som skjuter pensionssparande på framtiden kommer här några goda råd från vår privatrådgivare Jessica Lindbergh. För det finns mycket att vinna på att i tid planera inför sin pension.

Jessica Lindbergh, bankrådgivare Privat
Foto: Sven Persson/swelo.se

Det orangea kuvertet är ett årsbesked för din allmänna pension och skickas ut av Pensionsmyndigheten. I utskicket får du se hur ditt pensionssparande ser ut och hur det utvecklas under senaste året. Din pension kan enkelt sägas bestå av tre olika delar.

Allmän pension

Storleken på denna bestäms av din inkomst, alltså allt det du tjänar och betalar skatt på under ditt arbetsliv. Den allmänna pensionen delas i sin tur upp i två delar: Inkomstpension och premiepension. Den delen som är premiepension har du möjlighet att själv placera i olika fonder. Gör du inget val placeras dina pengar i fonden AP7 Såfa.

Tjänstepensionen

Denna del betalas in av din arbetsgivare. Ibland kallas denna del även för avtalspension. Tjänstepensionen är en viktig del av din pension och kan utgöra en så stor del som 50 procent av din framtida pension. Även denna del kan du ofta själv välja hur den ska placeras. Har du haft flera arbetsgivare under ditt yrkesliv, kan du ha flera olika tjänstepensioner. I dag kan du ofta samla all tjänstepension på ett ställe, genom att kontakta oss på banken. På så sätt blir det enklare för dig att få en överblick på din intjänade tjänstepension.

Eget sparande

Ett privat sparande är nära på ett måste för dig som önskar få en pension i samma storlek som din nuvarande lön. Att spara själv är extra viktigt för dig som är ung och/eller inte har en arbetsgivare som betalar in tjänstepension. Hur du väljer att spara beror på hur lång tid du har kvar till din pensionsdag, vilken risk du är beredd att ta och vad du själv har för kunskap kring exempelvis fonder och aktier.

Kontakta oss och boka tid för personlig pensionsrådgivning. Att börja spara i tid och få koll på din pension är ofta den viktigaste delen för ekonomisk trygghet när du ska njuta av pensionärslivet.

Läs mer

Få koll på ditt orange kuvert

Samla din pension hos oss

Hur mycket ska jag spara till pensionen

Pensionstips för dig som jobbar deltid