Vid dödsfall i olika familjeformer - det här gäller

Det är bra att diskutera hur du som partner och förälder vill att ekonomin ska bli om någon av er skulle gå bort i förtid. Det är också bra att veta att reglerna ser olika ut beroende på familjeform.

Mats Nilsson, Bankrådgivare privat
Foto: Sven Persson/swelo.se

Ekonomin kan ställas på ända om någon av föräldrarna i en familj dör. Därför är det bra att gå igenom de villkor som gäller för just er familj och se över på vad sätt som ni behöver förbereda er. Det kan finnas behov av att skriva testamente eller säkra med en livförsäkring.

Ensamstående med barn

Om en ensamstående förälder dör i förtid, är det vanligt att den andra föräldern tar fullt ansvar för barnet både som förmyndare och vårdnadshavare. Men i vissa fall måste en annan person utses. Det kallas särskild förordnad vårdnadshavare. Du kan i ett testamente eller ett annat dokument förklara vem du vill ska bli vårdnadshavare om barnet fortfarande är omyndigt vid ditt dödsfall. Om personen anses lämplig går önskemålet oftast igenom.

Barnets enskilda egendom

Du kan även se till att arvet efter dig blir barnens enskilda egendom. Det innebär att arvet inte ingår i en eventuell framtida bodelning om barnet skulle separera från sin framtida partner. Det gör du genom att i ett testamente skriva att din kvarlåtenskap och dess avkastning ska vara barnets enskilda egendom.

Sambor ärver inte varandra vid dödsfall

Vid dödsfall ärver inte sambor varandra utan barnen ärver sina föräldrar direkt. Alla barn till ett sambopar, oavsett om de är gemensamma eller icke gemensamma, har samma rätt till sitt arv efter sin förälder. Men enligt lagen ärver gifta par varandra. Det gör att gemensamma barn till gifta föräldrar får vänta på sitt arv tills båda makarna har avlidit. Vid ett dödsfall ärver den efterlevande maken med så kallad ”fri förfoganderätt”, vilket innebär att maken kan göra vad som helst med tillgångarna, utom att testamentera arvet. Barn till enbart den ena maken, får ut sitt arv direkt vid sin förälders död. Det kan leda till att den efterlevande maken eller makan till exempel måste sälja egendom för att kunna betala ut arvet till den avlidnes barn.

Läs mer

Att skriva testamente

Vår livförsäkring - en trygghet för familjen

Bo kvar-försäkring - ekonomisk trygghet för dig med bolån