Om du drabbas av skada på byggnad

Begränsa omfattningen av skadorna och kontakta oss direkt. Det rådet ger vår skadereglerare Martin Brostedt.

Skadereglerare Martin Brostedt
Foto: Sven Persson/swelo.se

Villahemförsäkring Stor täcker plötsliga och oförutsedda händelser som skador på villa och tomtmark och riskmomentet ”storm” ingår alltid. Det berättar Martin Brostedt, som hanterar skador på byggnader i Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads del av Skåne:

– Villahemförsäkring Stor är den försäkring som de allra flesta villaägare har och skadorna som drabbade Benny omfattas av den. Och om man gör som Benny, då blir det bra fart i ärendet.

Läs artikeln om Benny som drabbades av stormskador

Begränsa skadan

Hur ska man då göra när skadan inträffar? Det viktigaste är naturligtvis att först begränsa skadan, till exempel om det rör sig om läckage: snabbt stänga av vattentillförseln. Därefter är det dags att kontakta försäkringbolaget.

– Gör skadeanmälan digitalt eller ring till oss så vi är överens om vad som ska göras. Ofta behöver vi besiktiga skadan för att veta vad som hänt. Men fotografera och dokumentera gärna skadan, det kan göra att det går fortare i hanteringen, säger Martin.

”Utsätt dig aldrig för risker”

Enligt villkoren i försäkringen är försäkringstagaren skyldig att begränsa skadorna. Det innebär att om det rinner ut vatten som du inte får stopp på, är det rörmokaren du ringer till först, inte försäkringsbolaget.

– Är det akut så är det ju. Det är samma sak om det brinner, det är ju 112 du ska ringa först, före oss. Och tänk på att uppmaningen ”begränsa skadorna” inte innebär att du ska springa in i ett hus som brinner och utsätta dig för risker. Utsätt dig aldrig för risker!

Gör så här om du drabbas av skada på byggnad

  1. Vid en plötslig skada, orsakad av till exempel storm eller läckage, se till att du begränsar skadan så den inte förvärras.
  2. Dokumentera skadan.
  3. Kontakta oss.
  4. Här väljer du tillsammans med oss hur du ska gå vidare; antingen åtgräda skadan med hjälp av en av våra avtalsentreprenörer eller genom att ta dit en egen byggare och sedan få ersättning för det. Ibland kan det bästa alternativet också vara att du själv åtgärdar skadorna och får ersättning för det.

Enklast gör du din skadeanmälan digitalt på vår webbplats eller i appen.

Läs mer om hur det fungerar att göra en skadeanmälan

Läs mer om hur du kan förebygga skador och olyckor

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nummer 2, 2022.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt