Taket slets av: ”Det ska ju inte kunna hända”

Stormen Malik rasade medan Benny Karlsson satt i sommarstugan, där lugnet rådde. Föga anade han att där hemma tog stormen med sig ett halvt tak.

Benny Karlsson
Foto: Sven Persson/swelo.se

Den 20 januari 2022 drog stormen Malik in över Sverige och gjorde tusentals hushåll strömlösa. Den kvällen befann sig Benny Karlsson, pensionerad ställningsbyggare och entreprenör i Bromölla, i sommarstugan på Orudden, väl skyddad på uddens östra sida.

– Jag märkte ju att det blåste, men inte att det var någon jättestorm.

Men emot boningshuset på fastlandet, där kunde Malik ta ordentlig fart över Ivösjön och slå med full kraft mot Benny och hans fru Monicas fastigheter, som utöver villan omfattar ett stort garage med ett relativt nylagt vasstak.

”Förstod att det skulle bli dyrt”

Nästa morgon begav sig Benny hemåt – och möttes av förödelse. Garaget hade inte längre något vasstak.

– Hela nocken med de korslagda ekstockarna hade fallit ner! Fatta chocken! Vass och ekstockar bara låg där på kullerstenarna, och de där stockarna är ungefär en meter långa – de väger bly! Det ska ju inte kunna hända, berättar Benny.

Då Benny är nybliven pensionär kunde olyckan inte kommit vid ett sämre tillfälle.

– Jag förstod genast att detta skulle bli dyrt. Vasstak är ju ett riktigt hantverk att bygga. Jag har jobbat hela livet och nu som pensionär har jag inte så mycket pengar att röra mig med. Då är det inte kul när en sådan olycka händer. Det är en hemsk känsla när man vet att det kommer att kosta en summa med många nollor.

Oväntad vändning

Mitt i chocken tog det hela en oväntad vändning. Benny ringde Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad – och blev glad.

– Jag var förtvivlad, jag visste att det skulle kosta skjortan och ringde dem i desperation – och så fick jag ett så härligt bemötande! Handläggaren frågade hur de kunde hjälpa mig! Det var inte alls det där: ”varför ringer du oss och stör?”, utan jag kände verkligen att de ville hjälpa. Jag blev så otroligt glad! Och lättad.

Därefter trillade takärendet på i rask takt. Benny skickade in foton på sitt trasiga tak till handläggaren, ringde därefter Vasstaksservice Syd, fick en offert som Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads handläggare godkände – och några dagar senare kom hantverkaren och la ett nytt vasstak.

– Så enkelt var det! Jag blev nästan rörd, säger Benny. Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är lätta att ha att göra med och pratar med folk på folks vis. Så jag har samlat allt där. Och jag tycker om att de är lokala, jag tycker att vi ska stötta vår egen hembygd.

Gör så här om du drabbas av skada på byggnad

  1. Vid en plötslig skada, orsakad av till exempel storm eller läckage, se till att du begränsar skadan så den inte förvärras.
  2. Dokumentera skadan.
  3. Kontakta oss.
  4. Här väljer du tillsammans med oss hur du ska gå vidare; antingen åtgräda skadan med hjälp av en av våra avtalsentreprenörer eller genom att ta dit en egen byggare och sedan få ersättning för det. Ibland kan det bästa alternativet också vara att du själv åtgärdar skadorna och får ersättning för det.

Enklast gör du din skadeanmälan digitalt på vår webbplats eller i appen.

Läs mer om hur det fungerar att göra en skadeanmälan

Läs vår skadereglerare Martins råd om du drabbas av skada på din byggnad

Läs mer om hur du kan förebygga skador och olyckor

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nummer 2, 2022.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt