Av: Melissa Dahlqvist

Privatrådgivarens råd efter höjd styrränta

Idag höjde Riksbanken styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent. Hur kan det påverka dig? Vi tog ett snack med Sofie som är privatrådgivare på vårt kontor i Lund.

Hur går dina tankar?

– Det var väntat att det skulle bli en höjning idag. Direkt efter beskedet fick jag frågor från kunder. Många frågar om det är läge att binda räntan. Styrräntan kommer självklart påverka våra räntor, men i dagsläget kan vi inte säga vad våra bolåneräntor kommer landa på.

Hur ska jag som privatperson tänka?

– Det som är viktigt är att du tittar på din egen ekonomiska situation om du undrar om du ska ha rörlig eller bunden ränta, eller en kombination av de båda.  Hur ser livssituationen idag och hur tror du att den kommer se ut om några år? Finns det risker att du ska bli arbetslös? Ska du bo kvar i bostaden eller flytta? Ska du flytta snart så kan det vara dumt att binda räntan. Har du mycket pengar över när boendekostnaderna är betalda varje månad så är du kanske mer flexibel och kan fortsätta ha rörligt. Historiskt sätt har man tjänat på rörlig ränta men det är ingen garanti för framtiden. Bundna räntor är högre men då vet du vad du har för räntekostnad under tiden du binder. Det behöver inte vara antingen eller, bundet eller rörligt. Man kan med fördel dela upp lånet i olika bindningstider för att inte få så stora förändringar i räntekostnaden när bindningstiden går ut.

Är det läge att sluta spara?

– Det är viktigt att du har ett sparande och se till att ha en buffert om något skulle hända. Det du kan göra redan idag är att om du har möjlighet är att ta höjd för en högre ränta. Spara mellanskillnaden från ränteläget idag till två procent högre. Då har du redan vant dig vid en högre ränta och sparat undan pengar till framtida räntehöjningar.

Hur ser du framtiden?

– Det är svårt att förutspå vad som kommer hända framöver.  Jag tror det kommer bli lite tuffare ekonomiskt innan det så småningom blir bättre. Vi finns alltid här och kan hjälpa dig med en ekonomisk rådgivning så du får bättre koll på din ekonomi och stå mer rustad inför framtiden.