Av: Trifa Chireh

Ökad kunskap ett steg på vägen mot mer jämställda pensioner

Det finns en hel del saker att vara stolt över i Sverige och som vi gärna skryter om internationellt. Jämställdheten är en av dem. I Sverige ligger vi i topp när det gäller jämställdhet men när det gäller pension så går det långsamt framåt.

Trifa Chireh är pensionsekonom på Länsförsäkringar
Trifa Chireh Pensionsekonom på Länsförsäkringar

För 100 år sedan var det några som banade väg för dagens kvinnor. Bland annat infördes rösträtt för kvinnor och gifta kvinnor fick laglig rätt att söka anställning och leva ett självständigt liv som pensionär. För 100 år sedan introducerades även allmän pension i Sverige det vill säga pension från staten. Det var den första försäkringen i världen som i stort sett omfattade hela befolkningen. Innan dess var det barnens plikt att ta hand om sina föräldrar på ålderns höst. Speciellt för kvinnor, som ofta var hemmafruar utan inkomst, var det revolutionerande att slippa vara beroende av en man eller sina barn som pensionär.

Men pensionen var alltför låg och var diskriminerande gentemot kvinnor. Män fick nämligen högre ersättning än kvinnor med motivationen att kvinnor levde längre. Idag, drygt 100 år senare kan vi konstatera att vi fortfarande behöver bana väg för kvinnor så att de får samma pension som männen.

Även år 2021 finns det faktorer som håller emot utvecklingen. Exempelvis löneskillnaderna mellan män och kvinnor och deltidsarbete, eftersom kvinnor oftare arbetar deltid än män gör. Kvinnor har i genomsnitt 69 procent av männens pension och skillnaden ökar med åldern. Det allmänna pensionssystemet är i sig könsneutralt, medan livet inte är det.

Som tur är kan vi påverka framtiden och inte låta det fortsätta såhär.

Höj din kunskap
De flesta har dålig koll på den ekonomiska effekten som deltidsarbete ger. Med rätt kunskap och medvetenhet kan man påverka och planera i tid. Ofta ser man till familjens totala ekonomi när man avgör vem som ska gå ner i arbetstid, vabba eller liknande. Men man tänker inte på konsekvenserna. Kunskap är grunden för att vi alla ska ha samma möjligheter. På minpension.se får du en helhetsbild av din hittills intjänade pension. Använd den informationen för att ta beslut för framtiden.

Fatta välgrundade beslut
Räkna på effekten av deltidsarbete. Den allmänna pensionen räknas som 18,5 procent av din lön och din tjänstepension varierar beroende på avtal. För de allra flesta sätter arbetsgivaren av 4,5 procent av lönen upp till cirka 41 750 kronor och sedan 30 procent på den del av lönen som överstiger det. Fråga din chef eller HR-avdelning om du är osäker.

Ta mer ansvar
Påverka nu medan du har möjlighet! Starta ett eget pensionssparande och förvalta placeringen inom din tjänstepension och premiepension. Annars blir alternativet att stanna kvar på arbetsmarknaden så länge som möjligt för att du inte har råd att pensionera dig.

Det är viktigt att förstärka livets möjligheter genom att spara för en framtid utan att vara beroende av någon annan, både nu och som pensionär.

/Trifa Chireh