Tillfällig amorteringsfrihet

Nu finns det möjlighet att pausa amorteringen på ditt bolån till och med 31 augusti 2021. Du ansöker via personligt meddelande när du loggar in på Mina sidor i internetbanken eller i appen. Våra rådgivare finns tillgängliga och vi gör allt för att hjälpa dig.

Finansinspektionen har beslutat att amorteringskravet ska återinföras den 31 augusti 2021. Vår privatekonom Emma Persson svarar på frågor kring återinförandet och amorteringskravet här

Vad innebär tillfällig amorteringsfrihet?

Att du har möjlighet att pausa amorteringen på dina bolån till och med 31 augusti 2021.

Se till att dina personliga uppgifter stämmer och att Kundkännedomsfrågorna är uppdaterade för samtliga kredittagare innan ansökan om amorteringsfrihet kan behandlas

För att vi ska kunna pröva din ansökan behöver du se till att dina personliga uppgifter stämmer. Det gör du enkelt på Mina sidor - Internetbanken

 1. Klicka på ditt namn uppe i det högra hörnet vid knappen Logga ut och sedan på Inställningar.
 2. Under kunduppgifter fyll i alla fält alternativt uppdatera.
 3. Välj därefter Kundkännedom.
 4. Svara på frågorna under Generell, Betala, Spara och Låna och kontrollera om uppgifterna som finns där är aktuella.

Behandling av personuppgifter

Hur gör jag för att ansöka om tillfällig amorteringsfrihet?

 1. Logga in på Mina sidor i internetbanken eller i bankappen och gå till Meddelanden. Du hittar dessa när du klickar på kuvertsymbolen eller i menyn under Kontakta oss. 
 2. Klicka på Skriv nytt. På Välj område väljer du Bank.
 3. Skriv Amorteringsfrihet som rubrik.
 4. I Meddelandet noterar du vad orsaken till önskemålet om amorteringsfrihet är och som gäller fram till 2021-08-31 genom att ange något av nedanstående (vänligen skriv inget annat):

  -Inkomstbortfall pga. Arbetslöshet/Permittering/Uppsägning/Varsel/Sjukskrivning eller
  -Ej inkomstbortfall

  Angett skäl påverkar inte möjligheten till amorteringsfrihet.

 5. Klicka på Skicka.

Vad för övrigt är bra att veta och tänka på är ansökan kommer att gälla för samtliga bolån i hushållet och att du som ansöker intygar att samtliga låntagare är informerade om önskad amorteringsfrihet/amorteringsnedsättning. När vi har prövat din förfrågan får du svar från oss genom ett personligt meddelande på Mina sidor. En villkorsbilaga skickas till dig som bekräftar ändringen och när amorteringen startar igen.

Från vilken månad kan jag få tillfällig amorteringsfrihet?

När vi har fått din ansökan och har alla uppgifter vi behöver kommer vi att pröva den. Vi kommer sedan att höra av oss så snart vi kan lämna ett besked till dig.

Just nu är det många som ansöker om tillfällig amorteringsfrihet och därför har vi längre handläggningstid än vanligt.

Vem kan ansöka om tillfällig amorteringsfrihet?

Alla som har bolån kan ansöka om amorteringsfrihet på dessa bolån. Det är viktigt att samtliga kredittagare är överens om att söka tillfällig amorteringsfrihet. Även du som bor på en lantbruksfastighet kan ansöka om amorteringsfrihet på dina lån. Vid ansökan om amorteringsfrihet för sådana lån hänvisar vi till det lokala länsförsäkringsbolaget.

Måste jag ansöka inom en viss tid?

Nej, du kan ansöka ända fram till augusti 2021.

Vad händer under tiden jag får tillfällig amorteringsfrihet?

Du betalar ränta och eventuella avgifter precis som vanligt. Den amortering som du tidigare har betalat varje månad pausas under den amorteringsfria perioden. Tänk på att bolånets storlek inte minskar.

Vad händer när perioden för min amorteringsfrihet är slut?

Amorteringen startar igen vid den tidpunkt som vi kommit överens om utan att du behöver göra något.

Kan jag få förlängning av min amorteringsfrihet när den amorteringsfria perioden är slut?

Den tillfälliga amorteringsfriheten enligt bankens beslut gäller fram till 31 augusti 2021. Efter det återgår du till din tidigare amorteringsplan enligt amorteringskravet.

Kan jag fortsätta att amortera om jag vill det?

Ja, det är frivilligt att tillfälligt pausa sin amortering.

Företagskund hos oss?

Varje företag är unikt och vi kommer sträva efter att hitta lösningar som passar för ditt företag. Ring ditt lokala kontor så tidigt som möjligt för att vi ska kunna bedöma företagets situation, ge god rådgivning och hitta anpassade lösningar.