Ekonomi och sparande under coronakrisen

Coronaviruset skapar stor oro och osäkerhet runt om i världen. Oron beror både på hälso- och privatekonomiska skäl men finns även på nationell och global nivå. Här uttalar sig våra experter och fondförvaltare om oron på börsen och vad en kan tänka på.

Tips från vår privatekonom

Coronavirusets påverkan på den globala ekonomin gör många oroliga över privatekonomin. Hur ska man tänka och vad ska man göra? Bra råd kring bolåneräntor, sparande och privatekonomi finns i de här artiklarna med vår expert Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Så virusskyddar du din privatekonomi

 

Coronas effekt på makroekonomin

Mycket händer just nu och det är stor osäkerhet över hur stora de makroekonomiska effekterna blir. Rent generellt ser vi att tillväxten globalt kommer att bli lägre på grund av corona, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Våra fondförvaltare kommenterar marknadsläget

Mot bakgrund av det rådande marknadsläget så har vi bett ett antal av våra fondförvaltare kommentera marknadsläget och även ge en mer specifik kommentar kring de fonder som de förvaltar.

Så kommenterar våra fondförvaltare

Betala kontaktlöst för att minska smittspridning

Du kan tvätta händerna och hålla avstånd till andra för att minska risken för smitta. Men du kan också försöka minska på antalet ytor du rör, till exempel genom att slippa trycka in din pinkod när du handlar. Nu kan du blippa kortet för köp upp till 400 kronor utan att slå in din kod.

I och med smittspridningen i landet underlättar den höjda gränsen för dig att på ännu ett sätt minska risken för din del, genom att du inte behöver röra kortterminalen vid köp upp till 400 kronor. Andra sätt att betala kontaktlöst med kort är till exempel med mobil eller smartklocka genom Samsung Pay, Google Pay, Fitbit Pay och Garmin Pay. Genom att handla med kort på internet behöver du inte besöka butiken fysiskt och du är trygg med att ditt kort stödjer säkra kortbetalningar, där du verifierar dig med Mobilt BankID alternativt sms med lösenord och engångskod.

Du kan även enkelt betala kontaktlöst med din mobil genom Swish.