Kan jag se om en bil är direktimporterad och om den varit skadad?

Ja det står i registreringsbevisets del 1 om fordonet är importerat. Läs mer om import av fordon på transportstyrelsen.se

Det är viktigt att kontrollera fordonets bakgrund och om den varit skadad tidigare. Anledningen är att det finns oseriös handel med fordon som varit totalskadade (skrotade) till exempel från kraftiga stormar med stora översvämningar. De skrotade bilarna har köpts upp och reparerats bristfälligt för att sedan föras ut på marknaden inom Europa och Sverige.

Fuskreparationerna kan förutom utslagen elektronik innebära att bilarna är livsfarliga. De kan oftast sakna både airbags och deformationszoner. Enligt Larmtjänst har 61 procent av bilar från årsmodell 2007 och framåt som importerats från Litauen en skadehistorik i USA. För motsvarande import direkt från USA är siffran 21 procent.

Hur får jag reda på bilens bakgrundshistoria

Man kan med relativt enkla medel kontrollera bilens bakgrundshistoria genom att googla chassinumret.

NICB, The National Insurance Crime Bureau, är USAs motsvarighet till Larmtjänst. På deras hemsida kan man via chassinumret se om bilen är rapporterad som totalskadad (skrotad) av ett amerikanskt försäkringsbolag. Det går också se om skadan har orsakats av översvämning. Se gärna fler tips på Larmtjänst.

Hjälpte det här svaret dig? 2 av 9 har fått hjälp av svaret