Tips och trix för studentlivet

Hur håller man motivationen uppe och hur gör man egentligen för att hålla sig till sin budget? Vi har samlat några handfasta tips för att guida dig genom tillvaron som student.

Sju handfasta tips för studentlivet

 1. Sätt upp tydliga rutiner och separera plugget från fritiden

  Med mycket obunden undervisning hjälper det att sätta upp rutiner. Gå upp i vanlig tid och sätt igång med plugget, precis som om du skulle åka in till jobbet. Fokusera på en sak i taget och låt det ta upp hela din koncentration. Lägg ifrån dig mobiltelefonen och annat som du blir distraherad av när du ska plugga. Koppla bort plugget när du är klar för dagen och ladda om.

 2. Studentrabatter

  Som student får du tillgång till en olika rabatter hos Mecenat och Studentkortet. Det finns en uppsjö av rabatter att ta del av, håll ögonen öppna och utnyttja så många du kan.

 3. Spara till en buffert

  Oavsett hur duktig du är på att planera och hushålla med dina resurser kan det dyka upp oförutsedda utgifter och då är det bra att vara förberedd. Hur stor buffert som är nödvändig varierar men en tumregel att förhålla sig till är ungefär tre månadsinkomster.

 4. Veckohandla

  Att sätta en rutin för att veckohandla och planera veckans matinköp kan spara många hundralappar. Försök att äta matlåda och ha egen kaffetermos så ofta som möjligt. Bli även medlem i din matbutik och håll utkik efter erbjudanden och rabatter.

 5. Planera större utgifter

  Planera för större utgifter i god tid, exempelvis kan du spara pengar på tågbiljetter och boende om du bokar med god marginal. Ytterligare ett tips är att lägga aktiviteter och resor under lågsäsong.

 6. Se över dina prenumerationer och abonnemang

  Det är lätt att samla på sig många prenumerationer och abonnemang. Gör en prioritering och se noga över vilka du verkligen behöver, kanske att det räcker med bara en streamingtjänst i taget? Många tjänster erbjuder även studentrabatter som du kan utnyttja.

 7. Se till att du är försäkrad

  Samma hemförsäkring som du har om du bor hemma gäller inte när du flyttar för att plugga. Se till att teckna en ny  hemförsäkring innan du flyttar.