Studentekonomi - budget och utgifter

Att plugga är en spännande tid i livet, fylld av ny kunskap och nya bekantskaper. För många innebär det också att för första gången ha ansvar för sin egen ekonomi. Här har vi satt ihop en exempelbudget för att visa hur en månad som student kan se ut och ger tips på olika sätt att dryga ut kassan.

Studentbudget - exempel

Vi har satt ihop en budget med inkomster och utgifter för att illustrera hur en typisk månad kan se ut som student.

Inkomst

Studiebidrag Studiebidrag
3 292 kr 3 292 kr
Studielån Studielån
7 568 kr 7 568 kr
Bostadsbidrag Bostadsbidrag
0 kr 0 kr
Lön från extrajobb Lön från extrajobb
0 kr 0 kr
Övriga inkomster Övriga inkomster
0 kr 0 kr
Totalt Totalt
10 860 kr 10 860 kr

Utgifter

4 120 kr 4 120 kr

Hyra inklusive el.

90 kr 90 kr

Studentförsäkring hos Länsförsärkingar.

2 800 kr 2 800 kr

Vi räknar med att du som student lagar all mat hemma. Äter du lunch ute behöver du lägga till det.

0 kr 0 kr

Vi har inte räknat med med kostnader för busskort.

Kläder Kläder
520 kr 520 kr
600 kr 600 kr

Vi har räknat med både kåravgift och kurslitteratur.

1 200 kr 1 200 kr

Här ingår träningskort, men också t ex frisör- och läkarbesök.

750 kr 750 kr

Mobilabonnemang, kostnad för mobilen samt streamingtjänster.

200 kr 200 kr

Det är alltid bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter.

Totalt Totalt
10 280 kr 10 280 kr
580 kr 580 kr

T ex till nöjen eller saker till hemmet.

Boende: Vi har räknat på en genomsnittlig kostnad för  boende i studentlägenhet.

Försäkring: Kan skilja sig mellan olika länsbolag.

Mat: Vi har räknat att man som student lagar all mat hemma, och inga uteluncher. Vi har utgått från genomsnittliga matkostnader för en ensamstående vuxen. 
Källa: Konsumentverket.

Transport: Vi har inte räknat med att du har några transportkostnader. Bor du i en storstad har du antagligen högre transportkostnader i form av lokaltrafikkort.

Kläder: Vi har räknat på en genomsnittlig kostnad av kläder för vuxna. Både vardagskläder som säsongskläder, men inte särskild utrustning. Källa konsumentverket.

Studiematerial: Den genomsnittliga kostnaden för kurslitteratur för tre av de mest lästa programmen på Uppsala Universitet (juristlinjen, ekonomie kandidatprogram samt läkarlinjen) är 6 035 kronor under ett års tid, eller 3 017,5 kr per termin. Källa: spartips.se

Träning och hygien: Här ingår kostnader för träningskort, frisör, tandläkare och läkarbesök samt medicin. Källa. Konsumentverket

Mobil: Vi har räknat med kostnaden för ett abonnemang och mobil. Källa: konsumentverket.

Tips för att få studentbudgeten att gå ihop

Studiebidrag och studielån

Du kan ansöka om studiebidrag för att försörja dig under din studietid. Utöver bidrag kan du också ansöka om studielån när du ska börja plugga. Studiebidrag och studielån ansöker du om hos CSN. 
Läs mer om hur du gör hos CSN.

Studentboende

Redan när du fått ditt antagningsbesked kan det vara bra att börja fundera över boendet. Det finns många olika vägar till boende – att stå i bostadskö, lägga ut eller svara på annonser på Blocket eller i grupper på sociala medier är några alternativ. I de större studentstäderna kan ditt universitet eller studentkår ha boenden för dig som studerar.

Funderar du på att köpa en lägenhet när du ska börja plugga, kan det bli aktuellt med ett bostadslån. Det kan du ansöka om hos oss.

Sök bostadsbidrag

Om du studerar och är under 29 år kan du ha rätt till bostadsbidrag. Hur stort bidrag du har rätt till beror på en rad olika faktorer som exempelvis dina inkomster, om du är ensamstående eller sambo, storlek på boendet och vilka utgifter du har. Bidraget betalas ut av Försäkringskassan och det är uppgifterna ovan som ligger till grund för beslutet.

Du kan få bostadsbidrag både om du hyr i andra hand eller äger ditt boende.

Dela boende

Att vara inneboende eller dela lägenhet med en kompis eller partner är ett bra sätt att få ner boendekostnaden. Dessutom är ni två som delar på inköp av städartiklar och andra förbrukningsvaror som behövs till hemmet.

Köp begagnad kurslitteratur

Studentlitteratur och kursmaterial är en stor utgiftspost för många studenter, men här finns det pengar att spara! Se efter om du kan låna böckerna på biblioteket eller om de säljs begagnat på olika köp- och säljsajter. Det kan också vara en idé att ta kontakt med årskurserna över dig för att se om de har kurslitteratur de vill bli av med.  

Ansök om att betala mindre skatt  - jämkning

Jobbar du extra under exempelvis sommar- och julledigheten och tjänar under 20 431 kr per år (siffra från 2022) kan du ansöka om att få betala mindre skatt, vilket också kallas att jämka. Så här jämkar du.