Test av cykeldäck

Från december till februari är halka på is och snö den vanligaste orsaken bakom cyklisters singelolyckor. Vanligast är halkolyckor på cykelbanor. Våra tester visar att dubbade däck på både framhjul och bakhjul på cykeln är det säkraste på halt vinterväglag.

För att minska cykelolyckorna har vi låtit VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) testa väggreppet för olika cykeldäck. Vi har också jämfört det med ett par odubbade vinterdäck.

Förutom väggreppet så testades även rullmotstånd och hur väl däcket står emot slitage.

Topplistan

Här är resultatet för alla cykeldäck som vi testat. Rankningen går från 0 till tre stjärnor, där tre stjärnor är bäst och däcken är rankade med hänsyn till trafiksäkerhet.

Tillverkare Modell Typ av däck Pris Betyg
Suomi Tyres W240 Dubbdäck 590 ∗∗∗
Schwalbe Marathon Winter Plus Dubbdäck 549 ∗∗∗
Claes Ohlsson Innova Dubbdäck 349 ∗∗
Schwalbe Winter Dubbdäck 399
Biltema   Dubbdäck 299
Suomi Tyres W106 Dubbdäck 429
Jula Kenda Klondike Dubbdäck 299
Suomi Tyre Dubbfritt Vinterdäck 399  
Continental Top Contact Vinter Vinterdäck 419  
Schwalbe Marathon Plus Sommardäck 429  

 

Så här genomfördes testet

Däckens väggrepp på is testades i ishall genom både bromstester och manövertester. Fyra olika testförare användes för att fånga upp skillnader i förarbeteende och variation av cyklistens vikt. Testerna gjordes även på torr och våt asfalt utomhus. Även antalet tappade dubbar noterades för de olika testerna.

För att rättvist kunna jämföra däcken behövde de ha så lika dimension som möjligt. Urvalet motsvarade ett klassiskt 28-tums-hjul till en normal stadscykel.

Läs hela rapporten