Trygghet i ditt smarta hem

Elektroniska lås, smarta klockor och röststyrda assistenter är exempel på nya prylar vi tar in i våra hem. Men kan hackare ta över kontrollen? Vi testar säkerheten i uppkopplade produkter.

I takt med att våra hem blir allt mer digitala är också fler och fler produkter uppkopplade mot internet. Vad många inte tänker på är att uppkopplade enheter kan vara potentiella säkerhetsrisker. En hackare som får kontroll över en sådan enhet kan skapa en väg förbi brandväggen i ditt hemnätverk. På så sätt kan den användas för att attackera exempelvis datorer eller mobiltelefoner.

Våra granskningar genomfördes av Länsförsäkringars Forskningsfond i samarbete med forskningsinstitutet RISE, som lät teknikexperter leta efter säkerhetsrisker med vanliga digitala prylar i hemmet.

Test: Kan din babymonitor kapas av hackare?

Vi har granskat två vanliga babyvakter på marknaden (eller babymonitorer, som de också kallas), båda med kamerafunktion. Testerna visar på tydliga säkerhetsrisker och nedan listar vi några saker du bör tänka på om du har eller funderar på att skaffa en babyvakt.

Se test och film om riskerna med babymonitorer

Test: Är din robotdammsugare en spion?

Vi har granskat en av de mest populära robotdammsugarna på marknaden. I testet hittades tre säkerhetsrisker som kan vara bra att känna till om du har eller funderar på att skaffa en robotdammsugare.

Se test och film om riskerna med robotdammsugare

Test: Kan din smart-tv hackas?

En smart-tv som kopplas upp mot internet kan gå att ta sig in i av hackare. Men det finns sätt att skydda sitt hemnätverk från ovälkomna besök – så gör du!

Se test och film om riskerna med en smart-tv